Son zamanlarda verdiği bitkisel tavsiyelerden dolayı sık sık gündeme gelen bitki profesörü Aysun Bay, yeni bir tavsiye verdi. Şimdilerin İbn-i Sina’sı olarak tanımlanan uzman isim, o tohum için mucizevi etkileri olduğunu söyledi. Öyle ki kırk ilaca bedel olduğunu ileri sürdü. İşte detaylar…
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bitkilerin insan vücudundaki yerinin ne kadar önemli olduğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle de o tohumun sağlık için çok faydalı olduğunu ve neredeyse her derde deva olduğunu belirtti. Öte yandan İbni Sina’nın ünlü eseri El Kanun fi’t-Tıb’da mizaca göre tedavide kullanımının tavsiye edildiğini hatırlatarak o tohumun adını paylaştı.
“ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA”
Tıbbi anlamda çeşitli geleneksel tedavilerde kullanılan bir bitki olan çörekotunun faydalarına değinen Prof. Dr. Aysun Bay, çörekotunu metabolizmayı uyaran ve halsizlik, uyuşukluk giderici etkilere sahip olduğunun belirtildiğini ifade eden Karabulut, “Ölümden başka her derde deva olarak adlandırılan bu küçük siyah tohumların ve acımtırak mis gibi kokusunun hepimizin aklına geldiğini düşünüyorum. Eskiden çörekotunun önemi oldukça büyüktü. Özellikle süt ve yoğurtla birlikte tüketilirdi. Bu uygulama bereket timsali bir gelenek haline gelmişti. Ancak son zamanlarda çörekotunun eski önemini kaybettiğini söyleyebiliriz. Bazı geleneksel uygulamalar ve bilgi kaynaklarının yerini modern tıp ve farmakolojiye bıraktığı düşünülebilir” dedi.
TÜRKİYE’DE 14 ÇEŞİDİ YETİŞİYOR
Türkiye’de Kuzey Anadolu, Akdeniz bölgesi ve Trakya’da tarımı yapılan çörekotunun 14 çeşidinin yetiştiğini ifade eden Karabulut, “Sonuç olarak, çörekotu tıbbi anlamda faydaları olan bir bitki olarak kabul edilmektedir. İbni Sina’nın da mizaca göre tedavide kullanımını tavsiye ettiği bir bitkidir. Ancak günümüzde çörekotunun önemini kaybetmesiyle birlikte, geleneğimizdeki değeri azalmış olabilir. Yine de çörekotu, sağlık açısından çeşitli potansiyel faydalar sunabilen bir bitki olarak bilinir” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan çörekotuna “kutsanmış tohum” dendiğini de ifade eden uzman isim, çörekotunun sağlık alanında çok önemli bir rolü olduğunu söyledi. Çörekotunun sağlık üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, şunları söyledi:
“Enfeksiyonlarla mücadelede etkili olduğu ve depresyonla savaşmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda konsantrasyonu artırarak odaklanmayı destekler. Çörekotunun içeriğinde bulunan B vitaminlerinden B1 vitamini tiamin, B6 vitamini niasin, çinko, fosfor, demir, kalsiyum, bakır ve folik asit bulunur. Çörekotu ayrıca antioksidan özellikleriyle dikkat çeken timokinon adlı bileşeni içerir. Bu nedenle çörekotu, güçlü bir kanser önleyici besin olarak kabul edilir.
Antioksidan, tümör önleyici ve bakteri önleyici özellikleriyle çörekotu, antikanser ve antiinflamatuar etkiler gösterir. Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Çörekotunun biyolojik aktif bileşikleri arasında ditimokinon, timokinon ve timohidrokinon bulunur. Özellikle timokinon, etkili bir nitrosötik madde olarak kabul edilir.”
HİPOKRAT’IN KULLANDIĞI BİR TOHUM
Çörekotu, Hipokrat tarafından da kullanılan ve karaciğer güçlendirme ve sindirim problemlerini çözmek için başvurulan bir tohumdur. Buna ilişkin bazı bilgiler veren Bay, “Ayrıca, eski zamanlarda çörekotu zehirli yılan ve akrep sokmaları, tümörler, deri döküntüleri, baş bölgesi enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlar gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Modern bitki biliminin temelini atan Penedius Dioskorides ise çörekotu yağını baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı ve bağırsak parazitleri gibi sorunların çözümünde kullanmıştır” dedi.
HADİSLERDE DE GEÇİYOR
Çörek otu, Peygamber Efendimiz’in hadislerini kaynak alan Tıbb-ı Nebevi’de de sıkça tavsiye edilmiştir. "Şu kara taneyi (çörekotu) kullanın. Ölümden başka her şeye devadır" hadisi, çörekotunun önemini vurgulamıştır. Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste ise çörekotunun her hastalığa şifa olduğu belirtilmiştir.