Ucuz ve kolay işlenebilir olma özelliğe sahip plastikler insan hayatında çok farklı alanlarda kullanılıyor. Günümüzün en önemli çevre sorunlarından birisi olan plastik kirliliği insan sağlığını büyük tehlikeye sokabiliyor. Yapılan son araştırmalarda bilim insanları, şah damarı dokularında mikroplastik veya nanoplastik tespit edilen kişilerin kalp krizi veya felç geçirme ya da herhangi bir sebeple ölme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirledi.
Gündelik yaşamımızda sıklıkla kullandığımız plastik ürünlerin, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri gün geçtikçe daha fazla vurgulanıyor. Son yapılan çığır açan bir araştırma, günlük hayatta sürekli maruz kaldığımız plastiklerin, insan vücudunda nasıl bir "sessiz katil" rolü üstlendiğini ortaya koydu. New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan ve CNN tarafından raporlanan bu araştırma, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Araştırmacılar, kalp krizi ve felç riskini artıran bir bağlantı keşfetti: Şah damarı dokularında mikroplastik veya nanoplastik bulunan kişiler, bu korkunç sağlık sorunlarıyla çok daha yakından tanışma riski taşıyor. Elektronik mikroskopla incelenen 257 şah damarı operasyonu geçiren hastanın dokularında, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız polietilen gibi plastik maddelerin yanı sıra, kağıt, boya, tekstil ve hatta yüzme havuzlarında kullanılan klor gibi çeşitli maddeler bulundu.
HASTALIKLAR İLE PLASTİK KİRLİLİĞİ ARASINDAKİ BAĞ
Bu bulgular, plastiklerin damar tıkanıklığı ve sonucunda kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık sorunlarıyla olan ilişkisini gözler önüne seriyor. Araştırmanın başındaki isim Raffaele Marfella, bu çalışmanın, insan hastalıkları ile plastik kirliliği arasında bir bağ kurduğunu ve elde edilen sonuçların daha geniş çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Düşük dereceli enflamasyona yol açarak kronik hastalıkları tetikleyen bu lezyonlar, plastik kirliliğinin sadece çevreye değil, insan sağlığına da ciddi zararlar verdiğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın sonuçları, modern hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen plastiklerin, sağlığımız üzerindeki etkilerini yeniden düşünmemiz gerektiğini gösteriyor.