141 yaşındaki küçük ahşap kukla Pinokyo’nun masalsı dünyası müzik ve anlatının kesiştiği noktada yeniden canlandı. Pinokyo’nun libertosunu Rumen piyanist Bujor Hoinic beş yaşında annesinden dinlediği şekilde Rumence yazdı, oğlu ise Türkçeye çevirdi. Hoinic’in şefliği, Akasya Asıltürkmen’in anlatıcılığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahnelenecek etkinlik yediden yetmişe bütün çocuk kalanları bekliyor.
SALİHA SULTAN
141 yaşındaki küçük ahşap kuklanın masalsı dünyası yeniden canlandı. Pinokyo, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda, müzik ve anlatı sanatının kesiştiği noktada, çocuklar ve çocuk kalanlarla buluşuyor.
Rumen piyanist, orkestra şefi ve opera bestecisi Bujor Hoinic’in şefliğinde ve sevilen sanatçı Akasya Asıltürkmen’in anlatıcılığı ile zenginleştirilen bu anlatımlı konser, küçük sanatseverlere Pinokyo’nun hayallerinin peşinde koşarken yaşadığı maceraları, sevinçleri ve zorlukları bu kez konser sahnesinden sunuyor. Pinokyo’nun hikâyesi, sadece çocukları değil, her yaştan insanı etkileyen dürüstlük, sadakat ve gerçek benliği bulma arayışı gibi evrensel temaları barındırıyor.
Bu dramatik anlatımla, “Pinokyo”, bu temaları güçlü bir şekilde vurgulayarak izleyicilere hem eğlenceli hem de düşündürücü bir deneyim sunuyor. Yaklaşık bir saat süren bu masalsı ve müzikal yolculuk dört yaş ve üzeri tüm masalseverlere açık.
Etkinlik, 19 Mayıs ve 2 Haziran tarihlerinde, saat 11.30’da CRR’de sahnelenecek. 30 TL fiyatla satışa sunulan biletleri ise CRR gişesi ve Biletix’ten alınabilir.
‘BEŞ YAŞIMDA ANNEMDEN DİNLEDİĞİM HALİYLE YAZDIM’
Pinokyo’nun bestesi ve librettosuna imza atan, Romanya’da doğup İstanbul’da yaşamını sürdüren Hoinic eser hakkında şunları söylüyor:
“Librettosunu beş yaşımdayken annemden dinlediğim haliyle, kendi dilimde Romence olarak yazdım. Daha sonra oğlum Türkçe deyimler de ekleyerek çocuklara hitap edecek şekilde Türkçe’ye çevirdi. İnsan çocukluğunu hiçbir zaman unutmaz.”
Pinokyo’da anlatıcı olarak sahnede yer alan oyuncu Asıltürkmen ise Pinokyo’nun henüz sekiz yaşındayken okuduğu ilk uzun kitap olduğunu belirterek, “Oyunculuğun ötesinde, aslında orkestrayla aynı anda hareket eden bir konserin anlatıcısıydım. Bu konserde anlatıcı olmamı istediklerinde çok sevindim ve hiç düşünmeden kabul ettim” diyor.