Picasso Müzesi, Pablo Picasso’nun ‘Benden ayrılırsan seni mahvederim’ sözleriyle yok etmeye çalıştığı eski ortağı Françoise Gilot’un çalışmalarını sergiliyor. Gilot’un ‘Picasso’nun eski sevgilisi’ diye anılmasına son vermek isteyen ve müzenin 17 numaralı odasında eserlerini sergilemeye başlayan Paris’teki müze, Fransa’da dışlanan sanatçının itibarını ayrılıktan 70 yıl sonra iade ediyor.
SALİHA SULTAN
Picasso Müzesi, Pablo Picasso’nun ‘Benden ayrılırsan seni mahvederim’ sözleriyle yok etmeye çalıştığı eski ortağı Françoise Gilot’un çalışmalarını sergiliyor. Gilot’un ‘Picasso’nun eski sevgilisi’ diye anılmasına son vermek isteyen Paris’teki müze, ayrılık sonrası Fransa’da dışlanan sanatçının itibarını iade eden bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Salı günü Picasso Müzesi’nin 17 numaralı odası, Gilot’nun eserlerine ayrıldı. Gilot, ayrılıktan 70 yıl sonra Paris’teki müzede sanatına adanan bir alana sahip oldu.
Sanatçı Gilot, uzun ve çalkantılı bir ilişkinin ardından 1953 yılında sanatçıyı terk ettiğinde, Picasso onsuz bir hiç olacağını söyleyerek kariyerini mahvetmeye koyuldu. Gilot yıllar sonra eski sevgilisinin ona şöyle dediğini açıkladı:
“İnsanların seninle ilgileneceğini mi sanıyorsun? Asla, sadece senin için olmayacaklar… Bu sadece, hayatı benimkine bu kadar yakından dokunan bir insan hakkında sahip olacakları bir tür merak olacak.”
Ayrılığın ardından Picasso ve Fransa’nın sanatsal ve entelektüel çevrelerindeki arkadaşları, Gilot’un deyimiyle ona karşı bir ‘savaş’ başlattılar ve sonunda onu Fransa’yı terk edip ABD’ye yerleşmeye zorladılar. Gilot, burada hayatını ve kariyerini yeniden inşa etti ve resim yapmaya devam etti. 2023’te 101 yaşında ölene kadar. Ancak Fransa’da başarısı, 20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri olarak kabul edilen Picasso yüzünden her zaman gölgede kaldı.
Paris’teki Picasso Müzesi’nin küratörü Joanne Snrech, serginin içeriğine dair “Picasso’nun ilham perisi ya da ilham kaynağı olarak sunulmuyor. Onun yaptığı hiçbir fotoğraf ya da fotoğraf yok; bunun yerine bir sanatçı olarak Françoise Gilot’a odaklanılıyor” bilgilerini verdi.
Bunun bir ilk olduğunu vurgulayan Snrech, Gilot’un eserlerinin Fransız kamu koleksiyonlarındaki varlığının sınırlı olduğunu ancak bu durumu değiştirmek için kararlı olduklarını söyledi. New York Times’a konuşan Snrech, Picasso’nun sözlerine gönderme yaparak amaçlarının Gilot’un ‘Picasso’nun yanındaki kişiden ibaret olmadığını’ göstermek olduğunu belirtti. Gilot’un 10 eserini içeren serginin yıl sonuna kadar devam etmesi planlanıyor.
TEK SUÇU ONU TERK ETMEKTİ
Gilot, Picasso ile 1943’te Nazi işgalinin zirvesindeyken Paris’teki bir kafede tanıştı. Kendisi 21, Picasso ise 61 yaşındaydı. Bağımsız ruhlu bir kadın olan Gilot, Picasso’ya diğer pek çok kadınının cesaret edemediği şeyi yaptı, onu terk etti ve iki çocukları Claude ile Paloma’yı da yanına aldı. Picasso ardından Gilot’un tüm eşyalarını yok etti, Louise Leiris Galerisi’ne kendisini temsil etmeyi bırakmasını talep etti.
Prestijli Salon de Mai’de sergiye davet edilmemesi konusunda ısrar etti. Fransa ise birçok bakımdan Gilot’a Picasso’dan bile daha kötü davrandı. 1964 tarihli biyografisi ‘Picasso’yla Yaşam’ın yayımlanmasını engellemek için üç dava açarken, 80 önde gelen aydın ve sanatçı da komünist gazete Les Lettres Françaises’te kitabın yasaklanması çağrısında bulunan bir imza kampanyası düzenledi. Ancak kitap bir milyon kopya sattı ve 16 dile çevrildi.