Kovid-19'la mücadelede umut veren gelişme: Virüs tamamen nötralize edildi

Kovid-19'la mücadelede umut veren gelişme: Virüs tamamen nötralize edildi

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünü tamamen nötralize edecek bir antikor keşfetti. Antikorun Ab8 ilacının yapımında da kullanıldığını ifade eden uzmanlar, 'Yalnızca virüsü tedavi etmekle kalmıyor, bulaşmamış insanları da koruyor' dedi.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli bilim insanları, koronavirüse sebep olan virüsü tamamen nötralize eden en küçük biyolojik molekülü izole etmeyi başardıklarını duyurdu.

YAN ETKİ YARATMIYOR

Bahsi geçen antikor parçacığının normal antikorlardan 10 kat daha küçük olduğunu açıklayan yetkililer, bunun Ab8 isimli bir ilacın yapımında kullanıldığını ünlü bilim dergisi Cell’de yayımlanan makalede duyurdu.

Uzmanlar bu ilacın SARS-CoV-2’yle mücadelede önemli bir potansiyeli olduğunu açıkladı.

Makalede, bu ilacın Covid-19’u fare ve hamsterlarda yüksek oranda ve verimlilikte engelleyerek tedavi ettiği belirtildi. İlacın, insan hücrelerine bağlanmadığını ve bu sebeple insanlar üzerinde yan etkisi olması ihtimalinin düşük olduğu da vurgulandı.

KORUYUCU ETKİSİ DE VAR

Araştırmayı yürüten Pittsburgh Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı John Mellors, “Ab8 sadece Covid-19’u iyileştirme potansiyeline sahip değil, aynı zamanda SARS-CoV-2’nin bulaşmasının da önüne geçebilir. Daha büyük antikorlar, diğer bulaşıcı hastalıkların tedavilerinde işe yaradı ve bunun da Covid-19 bulaşmamış ve bağışıklığı olmayan insanlara koruma sağlayacağına dair bizlere umut veriyor” dedi.

Bilim insanları ilacı geliştirirken “kutunun dışından düşündüklerini” de vurgularken, “Bu ilacı nefes yoluyla verme imkanı olabilir ya da yüzeysel bir aşı tercih edilebilir” açıklamasını yaptı.

Bilimsel dergide yayınlanan makalede Teksas Üniversitesi’nin Ab8 üzerinde yaptığı testlerde, bu parçacığın virüsün hücrelere girmesini engellediği kaydedildi. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda Ab8 ile tedavi olan farelere diğerlerine oranla 10 kat daha az virüs bulaştığı ortaya çıktı.

ÇİN, AŞISINI KASIM'DA KULLANIMA SUNABİLİR

Öte yandan Çinli bir yetkili, ülkede geliştirmekte olduğu koronavirüs aşılarının Kasım ayından itibaren halkın kullanımına hazır olabileceğini söyledi.

Çin’in klinik deneylerin son aşamasında dört COVID-19 aşısı bulunuyor. Bunlardan en az üçü, Temmuz ayında başlatılan acil durum kullanım programı kapsamında kritik görevlerde çalışanlara uygulanmaya başladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) baş biyogüvenlik uzmanı Guizhen Wu, dün Çin devlet televizyonu ile yaptığı söyleşide, üçüncü aşama klinik deneylerin sorunsuz ilerlediğini ve aşıların Kasım veya Aralık aylarında halkın kullanımına hazır olabileceğini söyledi.

Nisan ayında deneysel bir aşı yaptırdıktan sonra son aylarda hiçbir anormal semptom yaşamadığını söyleyen Wu, hangi aşılardan bahsettiğini belirtmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN