TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), yerel ve genel seçimler öncesinde kadın adayların sayısını artırmak amacıyla harekete geçti; kadınlar önce teorik eğitim alacak ardından yerel yönetimlerde ve TBMM'de staj yapacak.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (BM Kadın Birimi), Parlamentolararası Birlik ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunca uygulanan "Türkiye'de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında, kadının siyasete katılımını artırmak ve önündeki engelleri kaldırmak, kadını daha güçlü kılmak için çalışma yürütülüyor. Daha önce de farkındalık çalışmaları yapan KEFEK, yaklaşan iki seçimi de göz önüne alarak, projenin kapsamına uygun şekilde kadının siyasete katılımını artıracak.
KADINLARI YÜREKLENDİRMEMEZ GEREKİYOR
KEFEK Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi.Yurt dışı temasları sırasında parlamento ziyaretlerinde, kanun ve anayasal düzlemde Türkiye'deki kadın haklarının çok daha ileri düzeyde olduğunu gördüklerini anlatan Katırcıoğlu, Türkiye'nin bu konuda sadece uygulamada, hayata geçirmede biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu, bu nedenle farkındalık çalışmalarına önem verdiklerini vurguladı.
Katırcıoğlu, kadınlara araştırma ve anketlerde sorulduğunda yüzde 63 oranında "Siyasetle ilgilenmiyorum, hiç düşünmüyorum." cevabı alındığını söyledi. Kadınları biraz yüreklendirmeye, teşvik etmeye, motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmalara ihtiyaçları olduğunu belirten Katırcıoğlu, kadınların kendilerini keşfetmeleri gerektiğini dile getirdi. Katırcıoğlu, komisyon olarak ödüller ve çeşitli etkinliklerle kadınlara, güçlerini göstermeye çalıştıklarını anlattı.Kadın aday adayı sayını nasıl artırabileceklerinden hareketle yola çıktıklarını ifade eden Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasete, okulu tarzıyla yola çıktık ama kadınların eğitime ihtiyacı yok, sadece yüreklendirilmeye ve biraz daha tecrübeye ihtiyacı var. Bizler bir mentorluk üzerinden, işin nasıl yapıldığını, bu süreçlerin nasıl yaşandığını, bu süreçlerde nasıl hareket etmesi gerektiğine yönelik çalışma planladık. Önümüzde yerel seçimler var. Siyaset, yerelde başlanır ve sahada öğrenilir. Buradan yola çıkarak, yerelde muhtarlıklar başta olmak üzere, belediye meclisleri, il genel meclisleri, belediye başkanlıkları, yardımcılıklardaki işleyişin nasıl olduğunu, Meclis ayağında ise milletvekili nasıl çalışır, iç işleyiş nasıl olur, komisyonlar nasıl çalışır, bunları bizzat yaşasınlar istedik.
Bu konularla ilgili deneyimli hocalar, siyasetçiler, akademisyenler, alanındaki uzmanlar tarafından bilgi aktarımı olacak. Seçtiğimiz 7 bölgeden 7 ilin, biraz daha tanınmış özel ilçelerindeki siyasete heyecan duyan kadınlarımızla bunu yapacağız. Kadınlarımıza yarım günlük bu teknik bilgi verdikten ve deneyim paylaşımı yaptıktan sonra muhtarlıklara yönlendireceğiz. Bir muhtar nasıl çalışır bizzat görecekler; staj görecek aynı zamanda. Ertesi gün de belediye meclis toplantılarına katılacak, belediye başkanının nasıl çalıştığını görecek. Son olarak Meclise gelecek, burada da staj yapacak. Genel Kurula katılacak, komisyon toplantılarını izleyecek, yetkililerden bilgi alacak."
KADINLAR SİYASETE ÖNEM VERİYOR!
Kadınlara bütün bu eğitimlerinin sonunda bir sertifika vereceklerini bildiren Katırcıoğlu, "Kadınlar yönetimi irdeliyor, kadınlar siyasete yön veriyor, 'Kadınız, kararlıyız, karar veriyoruz, kararların altına imza atıyoruz' diyecekler." dedi. Katırcıoğlu, bütün bunların sonunda seçimlerde bu kadınların siyasete dahil olup olmadığının ölçümünü de yapacaklarını dile getirdi. KEFEK Başkanı Katırcıoğlu, kadınların TBMM'de temsil oranının yüzde 33 olmasını hedeflediklerini söyledi.