Çevrimiçi müzik ve podcast dinleme platformu Spotify, eser sahiplerine daha az telif ödemesi yapması nedeniyle ABD'de davalık oldu. Davacıya göre platform, ortada hiçbir neden yokken telif ödemelerini azaltıyor.
Dünyanın en popüler müzik ve podcast platformu Spotify, ABD'de davalık oldu. Dijital platformların telif ödemelerini toplayıp sahiplerine dağıtan Mekanik Lisanslama Topluluğu (MLC) tarafından açılan davada Spotify, gelirlerini yanlış raporlamakla suçlanıyor. MLC, Spotify'ın politika değişiklikleriyle eser sahiplerine daha az para ödeyeceğini söylüyor.
ÜCRET DÜŞÜRÜP GELİR KAYBI YAŞAMADI
Webtekno'da yer alan habere göre; Spotify, bir süre önce sesli kitap hizmetini devreye soktu. Bu kapsamda da Premium, Duo ve Aile paketleri, sesli kitapları içerecek şekilde güncellendi. MLC'ye göre şirket, bunu bahane göstererek telif hakkı ücretlerini düşürdü. Üstelik Spotify, bunu yaparken gelir kaybı da yaşamadı. MLC de tüm bunlar nedeniyle ödenen ücretlerin haksız yere düşeceğini savunuyor.
KAZANAN YİNE PLATFORM OLACAK
MLC, mahkemeye sunduğu evraklarda alınan kararın Spotify ile eser sahiplerini nasıl etkileyeceğini de açıkladı. Dava dilekçesinde yer alan bilgiye göre bu hamle ile eser sahiplerinin gelirlerinde yüzde 50'ye varan düşüş yaşanacak. Spotify ise bu işten 150 milyon dolar kâr edecek.
Davanın nasıl sonuçlanacağı belli değil ancak bir Spotify sözcüsü, bu dava nedeniyle rahatsızlık duyduklarını belirtti. 2023 yılında eser sahiplerine yapılan ödemenin rekor seviyeye ulaştığını aktaran Spotify sözcüsü, 2024'te de benzer bir durum yaşanmasını beklediklerini söyledi.