Peteklerin üzerine çamaşır serenler yandı! Sakın yapmayın, öyle bir zararı çıktı ki...

Peteklerin üzerine çamaşır serenler yandı! Sakın yapmayın, öyle bir zararı çıktı ki...

Havaların soğumasıyla beraber çamaşır kurutmak için giysiler evlerin içine dağıtılmaya başlandı. Bu kapsamda en çok da petekler kullanılıyor. Lakin peteklerin üzerine çamaşır sermek çok da doğru değil. İşte detaylar…

Kış mevsimiyle birlikte evlerimizde en çok başvurulan yöntemlerden biri, çamaşırları kalorifer petekleri üzerinde kurutmaktır. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Peteklerin üzerine çamaşır asmanın, özellikle solunum yolu hastalıklarını tetiklemesi ve hava kalitesini bozması gibi tehlikeleri ortaya çıkardığı bildirildi.

yeni-proje-51.jpg

KALORİFERİN ZARARLI ETKİLERİ

Kış aylarında evlerimizi ısıtan kaloriferler, konforlu bir ortam sunsa da, beraberinde pek çok olumsuz etkiyi de getiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, kaloriferlerin havayı kurutarak sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Yüksek sıcaklıklar, ortamın nem oranını düşürerek burun, göz ve hava yollarındaki mukozanın kurumasına yol açabiliyor. Bu da özellikle alerjik riniti olan kişilerde şikayetlerin artmasına, astım ve KOAH gibi hastalıkları olanlarda ise solunum güçlüğüne neden olabiliyor.

ÇAMAŞIRLARI PETEKLERİN ÜZERİNDE KURUTMAK ÇOK RİSKLİ

Birçok kişi, kışın çamaşırları kalorifer peteklerinin üzerine asmanın pratik bir çözüm olduğunu düşünüyor. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın son derece zararlı olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Balcı, çamaşırların üzerindeki deterjan ve kimyasalların, kurudukça havaya yayılmasının havayı kirlettiğini ve hava kalitesini bozduğunu belirtiyor. Keskin kokular, toz ve kimyasal maddeler, özellikle solunum yolu hassasiyeti olan kişilerde rahatsızlıkların artmasına yol açabiliyor.

yeni-proje-52.jpg

NEMLENDİRİCİ CİHAZLAR VE SU DOLU KAPLARLA ORTAMINIZI KORUYUN

Havanın kuru olduğu durumlarda ortamın nem dengesini sağlamak oldukça önemli. Prof. Dr. Balcı, kaloriferli ortamda nem oranının yüzde 40-60 arasında olması gerektiğini belirtiyor. Bu dengeyi sağlamak için peteklere su dolu kaplar asılabileceği gibi, nemlendirici cihazlar da kullanılabilir. Ancak, nemlendirici cihazların düzenli temizliklerinin yapılması gerektiği, aksi takdirde küf ve bakterilerin üreyebileceği uyarısında bulunuyor.

KOKULU ÜRÜNLERDEN KAÇININ

Nemlendirici cihazlara ya da su dolu kaplara koku verici maddeler eklemek de sağlık açısından riskli. Kimyasal içerikli parfümler, havada bulunan alerjenlerle birleşerek daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Balcı, özellikle kış aylarında bu tür ürünlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

yeni-proje-53.jpg

KALORİFERLİ ORTAMLARI DÜZENLİ HAVAALANDIRIN

Kaloriferli ortamlarda zaman geçirmek, kışın konfor sağlasa da, ortamın düzenli olarak havalandırılmaması, bakterilerin ve virüslerin hızla çoğalmasına sebep olabiliyor. Uzmanlar, kaloriferli ortamlarda bakterilerin ve virüslerin çoğalmasını engellemek için her gün yeterince havalandırma yapılmasını öneriyor.

PETEK ÜZERİNE ÇAMAŞIR ASMAKTAN KAÇININ!

Kışın çamaşırları petekler üzerinde kurutmanın sağlık üzerindeki etkileri göz ardı edilmemeli. Hava yollarındaki kuruma, alerjik reaksiyonlar ve solunum yolu hastalıklarının artmasına neden olabilecek bu alışkanlıktan kaçınılmalıdır. Çamaşır kurutma konusunda daha sağlıklı yöntemler tercih edilmeli ve ortamın nem dengesi sağlanmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN