Maddi kaygılarla mücadele etmenin 7 etkili yolu

Maddi kaygılarla mücadele etmenin 7 etkili yolu

Pek çok insanın yaşamını ciddi şekilde etkileyen finansal stresle mücadele etmek için uygulayabileceğiniz bazı basit ama etkili yöntemler var.

Yüksek enflasyon ve TL’nin döviz karşısında günden güne erimesi milyonlarca insanın alım gücünün iyiden iyiye düşmesine neden oldu. Finansal stres ise uzun süredir devam eden ekonomik kriz ortamının en tehlikeli yan etkilerinden. En basit haliyle insanların mali durumlarından kaynaklanan endişe, panik veya kaygı duygusu şeklinde ifade edebileceğimiz finansal stres, pek çok kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik olarak ciddi sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Özellikle de ekonomik kriz dönemlerde. Ancak kişinin gündelik yaşamını son derece olumsuz bir şekilde etkileyen bu olguyla başa çıkabilmenin bazı yolları var.

İşte harcama planı oluşturmaktan acil durum fonu başlatmaya, finansal stres ile mücadele etmenin 7 etkili yolu.


1 - Finansal stresin temel kaynağını tespit edin: Faturaları zamanında ödeyememek, yüksek düzeye borçlanmak, hiç hesapta olmayan yeni harcamalar, işten çıkarılma korkusu veya yaklaşan ödemeler, finansal stres yaşamanıza neden olabilecek şeylerden bazıları. Eğer insan yaşamını ciddi şekilde etkileyen finansal strese karşı etkili bir mücadele yürütmek istiyorsanız, stresin temel kaynağını tespit etmekle işe başlayın.


2 - Bütçe ve harcama planı oluşturun: Özellikle ekonomi kriz dönemlerinde finansal konularda endişeli hissetmek şaşırtıcı bir şey değil. Bununla birlikte sosyal izolasyon, uyku problemleri ve iş-yaşam dengesinin ortadan kaybolması gibi finansal strese bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar çok sayıda insanın psikolojik ve fizyolojik sağlığını da ciddi şekilde etkiliyor. Bu doğrultuda finansal stres ile mücadele sürecinde yapabileceğiniz şeylerden biri de bir bütçe ve harcama planı oluşturmak.


3 - Acil durum fonu başlatın: Finansal stresin en önemli belirtilerinden biri de geleceğe dönük aşırı panik ve endişe hissidir. Bu nedenle gelecekteki beklenmedik durumlar için düzenli olarak para biriktirmek yani bir acil durum fonu oluşturmak, psikolojik olarak rahatlamanıza ve kendinizi finansal açıdan güvende hissetmenize katkı sağlayabilir.


4 - Gelirinizi artırmak için harekete geçin: Alım gücünüzün günden güne azaldığı ekonomik kriz ortamlarında, eğer gelirinizin yeterli olmadığın düşünüyorsanız finansal stresin yıkıcı etkileriyle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Bu doğrultuda, gelirlerinizi artırmak için harekete geçmek, süreci hasarsız atlatmak için yapabileceğiniz şeylerden biri. Örneğin iş yerinizden zam talep edebilirsiniz. Yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız doğrultusunda sizi zorlamayacak ek işler de geliriniz artırmanıza yardımcı olabilir.

5 - Bazı finans işlemlerinizi otomatikleştirin: Çünkü faturalarınızın son ödeme tarihini sürekli kaçırmak, her seferinde gecikme ücreti ödemenize sebebiyet verebilir. Bu ise finansal stresi şiddetlendirecek bir unsur! Bu sebeple bazı finansal işlemlerinizi otomatikleştirmek ve faturalarınızın hiç değilse bir bölümü için otomatik ödeme talimatı vermek, bu sorunu ortadan kaldıracaktır.


6 - Para ile kuruduğunuz ilişkiyi gözden geçirin: Bazen yalnızca parayla kurduğunuz sorunlu ilişki sebebiyle dahi finansal stres yaşayabilirsiniz. Bu doğrultuda paranın, yaşamınızda yalnızca bir araç olduğunu hatırlayacak şekilde, para ile kurduğunuz ilişkiyi gözden geçirmeniz finansal stresle başa çıkmanıza yardım edebilir.


7 - Yardım ve tavsiye almaktan çekinmeyin: Finansal stresle tek başınıza mücadele etmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak buna mecbur değilsiniz. Aksine, dışarıdan yardım ve tavsiye almak büyük bir kolaylık sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN