Bu şarkıları dinliyorsanız aman dikkat! Aslında içinizde bir psikopat olabilir! Bilimsel çalışmalar ortaya çıkardı

Bu şarkıları dinliyorsanız aman dikkat! Aslında içinizde bir psikopat olabilir! Bilimsel çalışmalar ortaya çıkardı

Günlük hayatta birçok kişinin bayılarak yaptığı aktiviteler arasında yer alan müzik dinlemek aslında karakterinizle doğru orantılı olarak ilerliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda müzik zevkinizin karakterinizi yansıttığı ortaya çıktı. İşte müzik zevklerinize göre karakteristik özellikleriniz…

Herkes kendine özgü bir müzik tarzına sahiptir. Duygu durumlarımıza göre dinlediğimiz şarkılar değişiklik gösterirken üzgün olduğumuzda ya da mutlu olduğumuzda çalma listelerimizde sık sık değişiyor. Ancak bir değişmeyen bir şey var ki seçtiğiniz müziklerin karakterinizi yansıttığı değişmiyor. Farklı müzik türleri üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda elde edilen sonuçlar ilginç verileri ortaya çıkardı. Aslında sizin içinizde bir psikopat yatıyor olabilir… İşte müzik zevklerinize göre karakteristik özellikleriniz…

İÇİNİZDEKİ GİZLİ KİŞİLİK

Müzik zevkinize göre gün içerisinde gösterdiğiniz karakteristik özelliklerin de bağdaştığını söylesek ne derdiniz. Örnek vermek gerekirse psikopatlığa yatkın olan kişilerin Blackstreet'in No Diggity şarkısından hoşlandığı ortaya çıktı. Araştırmanın ilerleyen aşamalarında ise ilginç veriler elde edildi. Popüler listelerde ilk sıralara yerleşen şarkılardan hoşlanan kişilerin ise çevreleri tarafından sevilen hoş bir insan olma özelliğine sahip olduğu belirtildi.

muzik-zevki.jpg

Peki ağır metalden hoşlanan kişilerin ne tür bir karakter özelliğine sahip olduğunu merak ettiniz mi? Ağır metalden hoşlanan kişilerin şiddet eğilimine yatkın olduğu görüşü de bu çalışmalar ile tek tek ortadan kaldırıldı. Bu kişilerin müzik türünde yalnızca keyif aldığı için dinlediği görüldü.

Müzik dinlerken abartılı bastonlardan hoşlanan kişiler için durum pek de beklenen gibi olmadı. Bas sonlarındaki yoğun modern müziğin kişilik özellikleri üzerinde ilginç sonuçları ortaya çıktı. Personality and Individual Differences (Kişilik ve Bireysel Farklılıklar) adlı dergide 1997 yılında yapılan bir araştırma sonucunda erkeklerin kadınlara oranla abartılı bass müziklerden daha fazla keyif aldığı gözler önüne serildi. Psikopatlığa yakın kişilerle dışa dönük kişilerin bastonları olan yoğun ilgisi ortak özellikler arasında yer alıyor.

1997 yılında yapılan bir araştırma, erkeklerin kadınlara göre 'abartılı' baslı müzikten daha fazla

muzik.jpg

HAYRANLARI DA KENDİLERİNE BENZİYOR

2020 yılında gerçekleştirilen bir çalışma doğrultusunda sanatçıların hayranlarının da sanatçıya benzer özellikler taşıması nedeniyle bu tür müzikleri tercih ettiği ortaya çıktı. Örnek vermek gerekirse David Bowie hayranları hafif tuhaflığı ve nevrotikliği nedeniyle ona ilgi duyuyor ve Radiohead hayranları da 'açık', deneysel doğaları nedeniyle grubu seviyordu.

80.000 hayran ve 50 ünlü müzisyeni baz alarak gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda her sanatçının genel kişiliğine göre kişilik derecelendirmeleri istenirken insanların doğal olarak kendilerine benzeyen sanatçılara yöneldiği de gözler önüne serildi.

muzik-zevki-1.jpg

PSİKOPATLAR NE DİNLİYOR?

Psikopatların genel olarak klasik müzik seven Hannibal Lecter'a benzemediği ortaya çıktı. Birçok psikopat Retro Rap'ten hoşlanırken 2017 yılında yapılan bir araştırma psikopatlığa yatkın olan kişilerin No Diggity ve Eminem'in Lose Yourself'ı daha çok dinlediği belirtildi.

Bunun yanı sıra Sia'nın Titanium ve The Knack'in My Sharona'sı da listede yer alan şarkılar arasında görülüyor.

ROMANTİK KİŞİLER BUNLARI TERCİH EDİYOR

Müzik türleri üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda gönüllülerle yapılan çalışmalar ile birlikte empatik insanlar ile olayları daha mantık çerçevesinde ve hatta robotik bir şekilde düşünen daha az "duygusal olanlar" arasında keskin bir ayrım olduğunu ortaya çıkardı.

Empatik olan kişilerin R&B, soul, soft rock gibi yumuşak müzikleri tercih ettiği görülürken daha az duygusal olan kişilerin punk, heavy metal ve hard rock gibi yoğun müzikleri tercih etme eğiliminde olduğu ortaya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN