Samsun Bafra Ovası’nda 100 dekarda üretilen ürünlerden resmen bereket fışkırdı. Tamamlanan hasat sonrası üreticinin cebi de yüzü de gülerken, ürünlerin her biri servet değerinde oldu…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi” kapsamında Bafra Osmanbeyli Mahallesi’nde renkli karnabahar üretimi 100 dekarda başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce üretici Hüseyin Bayrak’a ait olan arazide uygulanan proje sonrasında sarı ve mor karnabaharların hasadı yapıldı.
220 BİN KARNABAHAR RUSYA’YA GİDİYOR
Mor, sarı, turuncu ve beyaz renkte olan 220 bin karnabahar hasat işlemlerinin ardından ihracata hazır hale getirilip, tırlara yüklenerek Rusya’ya yollanıyor.
Bafra Ovası’nda 2022’de 870 ton kışlık ve yazlık sebze üretimi yapıldığını söyleyen Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Burada en başta biliyorsunuz kırmızı lahana, lahana, pırasa, karnabahar, hepsi içerisinde toplamda 870 ton bir üretimimiz var. Bunun içerisine baktığımızda karnabaharda da toplam 16 bin dekar alanda 60 tona yakın bir karnabahar üretimimiz var. Geçtiğimiz yıl renkli karnabahar, turuncu, sarı mor şeklinde değişik renklerdeki karnabahara dış pazarda ihracata yönelik bir talep geldi. Burada da Osmanbeyli köyümüzde bugün hasadını yaptığımız çiftçimiz hem üretimini hem paketlemesini hem de ihracatını yapıyor." dedi.
Sağlam, 100 dekarda Tarım ve Orman Bakanlığının Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 550.000 TL bedeli olan 220.000 renkli karnabahar fidesini çiftçiye dağıttıklarını vurgulayarak, "Renkli karnabahar sayesinde hem pazar oluştu hem de Bafra Ovası'nda alternatif ürünümüz oldu. Burada gelecek yıl 1000 ile 1500 dönüm arasında bir üretim olacak inşallah. Yani renkli karnabaharlar dış pazara yönelik üretiliyor ve Rusya'ya ihraç ediliyor." İfadelerine yer verdi.