Bu yazıda inceleyeceğimiz hastalık ağrılı mesane sendromu nedir? – tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ağrılı Mesane sendromu bir diğer adıyla interstisyel sistit mesanede enfeksiyon belirtisi görülmeden mesane duvarının tahriş olması veya iltihaplanmasına denir.
Bu hastalıkta mesane duvarı büyük ölçüde kalınlaşmakta bu yüzden de mesanenin çalışması bir hayli zorlaşmaktadır. Genellikle 30-40 yaş aralığında ki insanlarda ortaya çıksa da gençlerde de görülebilmektedir. Peki, bu hastalığa yakalandığımızı nasıl anlayabiliriz?
AĞRILI MESANE SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ağrılı mesane sendromunun belirtileri arasında sürekli idrara çıkma, idrarın az gelmesi, alt karın bölgesinde mesaneye yakın kısımda acı ve ağrı en belirgin yaşanan sorunlardır. İdrara çıkarken idrarın az gelmesinin sebebi mesane duvarının kalınlaşmasıyla daha az idrar depolanabilmesidir.
Sürekli idrara çıkmak ve karnımızda oluşan ağrılar yaşam kalitemizi ve günlük hayatta aktivitelerimizi ciddi anlamda etkileyecektir o yüzden en kısa zamanda bir doktora başvurmamızda fayda vardır. Ağrılı mesane sendromu nedir?-tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir bakalım.
TANI YÖNTEMLERİ
Hastalığın belirtileri tüm testler yapılmadan önce diğer bazı hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Belirtileri aynı olan bazı hastalıklar arasında böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, mesane kanseri, prostatit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar vardır. Tüm testler ve hastalığın ayrıntılı incelemesinden sonra hastalığın tanısı doğru şekilde konulacaktır.
TEŞHİS NASIL KONUR?
Gün içerisinde idrarın takibi, jinekolojik muayene, anestezi altında Endoskopi ile mesane iç yüzeyinin görüntülenmesi teşhis yöntemleridir. Bu yöntemlerden en önemlisi mesanenin içini ayrıntılı şekilde görüntüleyebileceğinden dolayı Endoskopi yöntemidir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Bu hastalıkta tedavi yöntemi uzun ve adımlı şekilde olmaktadır. Öncelikle tedavi bazı ilaçlarla yapılmaktadır. Ağızdan alınan ilaçlar arasında idrar torbasını rahatlatıcı ilaçlar, idrar torbası zarının hissini azaltıcı ilaçlar, ağrının hissini azaltan ilaçlar, idrar torbasının ağrısını azaltıcı ilaçlar vardır. İdrar Torbasına verilen ilaçlar arasında ise idrar torbası zarını yenileyen ilaçlar ve ağrı kesiciler vardır.
BU HASTALIKTAN NASIL KORUNULABİLİR?
Öncelikle bol miktarda su içmek, idrar torbasını sık aralıklara boşaltmak, temizlik esnasında önden arkaya doğru temizlemek, küvet yerine duş kullanmak, İlişki sonrası idrar torbasını hemen boşaltmak, menopoz sonrası gelişen sistitlerde vajinal östrojenleri kullanmak (doktor tavsiyesi ile) yaban mersini çayı tüketmek, yüksek şeker içeren gıdalardan kaçınmak, C vitaminden zengin gıdalar tüketmek kısacası kişisel temizliğimize ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek çoğu hastalık gibi bu hastalığa yakalanma riskimizi de azaltmaktadır.
Ağrılı Mesane Sendromu hastalığının tedavi edilememesi böbrek hastalıklarına hatta böbrek yetmezliğine bile sebep olabilmektedir. İdrar yollarının sertleşip kapanmasına bağlı idrar yapamamaya, idrar torbasının küçülmesinden kaynaklanan idrarı tutamama, yabancı cisimlere bağlı olarak idrar torbasında kansere neden olabilir.
Bu gibi ciddi sorunlar yaşamadan hastalığın tedavisi için en kısa zamanda bir doktora başvurup tedavi için uygulanabilecek bütün adımları yerine getirmek sağlığımız açısından ciddi önem taşır.