Yeşil altın olur mu demeyin! Bu sebzenin fiyatı altınla yarışıyor: Tarlada 20 TL tabakta 400 TL… İnsan yemeye kıyamaz

Fiyatı altınla yarışan bu sebze duyanların “yeşil altın olur mu?” demesine yol açıyor. Sağlığa olan faydalarıyla da bilinen bu sebze tarlada 20 lirayken tabakta 400 liraya mal oluyor. Bahar mevsiminde hasat edilirken özellikle karaciğer için tavsiye ediliyor.

Aydın, Türkiye’nin enginar üretiminin yüzde 42’sini sağlarken hasat sezonu başladı. Enginarın tarlada toptan adet satış fiyatı 20 lira civarındayken lokantalarda bir tabak enginarın fiyatı 400 liraya kadar çıktı. Sağlığa olan faydalarıyla da popüler bir sebze olan enginar resmen “yeşil altın” olarak nitelendiriliyor.

yeni-proje-60.jpg

8 BİN TON HASAT YAPILDI

Aydınlı Türkiye’nin en yoğun enginar üretimi yapılırken fiyatıyla cep yakan bu sebze “yeşil altın” olarak çiftçilerin elinden restoranlardaki tabaklara uzanıyor. Bu sene 6 bin 500 dönümlük arazide yapılan ekim sonucunda totalde 8 bin ton enginar elde edildi. Ağustos ayının sonundan eylül ayının ortalarına kadar dikilen enginarlar “sakız enginarı”, kasım ve aralık aylarında ise “Bayrampaşa enginarı” olarak adlandırılıyor ve bahar mevsiminde hasat ediliyor.

Özellikle karaciğer için tavsiye edilen bu sebze için üreticiler sabahın erken saatlerinde hasat işlemine başlıyor. Enginarın tarladaki toptan adet satış fiyatı 20 lira olarak karşımıza çıkarken pazarda 40 ila 50 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Öte yandan lokanta ve restoranlarda müşteriler 400 liraya kadar ulaşan enginarlar la karşı karşıya kalıyor.

yeni-proje-61.jpg

“400 TL FİYAT YAZILMIŞTI”

Ailesine ait tarlada enginar üreticiliği yapan Aydın’ın en genç girişimci ve üretici kadınlarından Özge Yüksel, "Sezona bu yıl biraz erken başladık. Havalar geçen seneye göre daha ılık geçti, soğuklar uzun sürmedi. Enginarlarımız ’iyi tarım’ sertifikalı. Diğer yetiştirilen enginarlardan farlı. İçerisinde herhangi bir hormon yok. Bizim sezonumuz çok şükür güzel gidiyor. Hayvan gübresi ile ilerliyoruz. Artık enginar lüks bir ürün olmaya başladı. Fiyatlar biraz pahalı. Toptanda tanesi 20 TL’den başladı daha da artarak devam ediyor. Bunun sofraya ulaşması 40 TL’yi buluyor. Biz en son lokantada enginarı İstanbul’da yedik ve bir tanesi 400 TL fiyat yazılmıştı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN