Rusya'nın 2023 yılında çekildiği Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) Türkiye'nin de çekildiği resmi olarak duyuruldu. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 8 Nisan'dan itibaren geçerli olacağı belirtildi.
BÜŞRA AKDAŞ
Türkiye, Avrupa'daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar öngören Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini duyurdu.
1990 yılında Paris'te imzalanan AKKA, NATO ve Sovyetler Birliği tarafından imzalanan bir antlaşma olup, Avrupa'daki askeri dengeyi sağlamayı amaçlanıyordu.
YÜKÜMLÜLÜKLER ASKIYA ALINMIŞTI
Ancak, Rusya'nın Kasım 2023'te resmi olarak AKKA'dan çekildiğini açıklamasının ardından ABD ve NATO, yükümlülüklerini askıya aldıklarını duyurmuşlardı.
Türkiye ise, bu gelişmelerin ardından AKKA'dan çekilme kararını resmi olarak duyurdu.
TÜRKİYE TARAFLARI ANLAŞMAYA DÖNMEYE ÇAĞIRMIŞTI
Türkiye, anlaşmadan çekilmeyi ve ABD’nin kararından üzüntü duyduğunu açıklayarak tarafları antlaşmaya dönmeye çağırmıştı.
8 NİSAN'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
İlgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 8 Nisan gününden itibaren geçerli olacak.
AVRUPA’DA KONVANSİYONEL SİLAHLI KUVVETLER ANTLAŞMASI’NDAN (AKKA) NEDİR?
Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA), Avrupa'daki silahlı kuvvetlerin hareket ve malzemelerine ilişkin kısıtlamaları düzenleyen bir uluslararası anlaşmadır. AKKA, 1990 yılında Paris'te imzalanmış olup, NATO ve Sovyetler Birliği (ve ardından Rusya) gibi ülkeler tarafından imzalandı.
Bu antlaşma, soğuk savaş döneminin sona ermesiyle birlikte Avrupa'daki askeri dengenin sağlanması amacıyla yapılmıştır. AKKA, Avrupa'daki silahlı kuvvetlerin sayısını ve donanımını sınırlamayı, askeri hareketlilikleri denetlemeyi ve askeri güçlerin birbirine yakınlığını izlemeyi amaçladı. Bu şekilde, bölgedeki askeri gerilimi azaltmak ve güvenliği artırmak hedeflendi.
1999 yılında, bu antlaşmanın uyarlanmış bir versiyonu olan "Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması" İstanbul'daki AGİT Zirvesi'nde imzalandı. Bu versiyon, orijinal antlaşmayı güncelleyerek yeni güvenlik tehditlerini ve değişen siyasi dinamikleri dikkate aldı.
Son yıllarda, antlaşmaya taraf olan bazı ülkelerin çekilme kararı alması ve antlaşmanın askıya alınması gibi gelişmeler yaşandı. Örneğin, Rusya 2023 yılında AKKA'dan resmi olarak çekilmiş ve bu durum ABD ve NATO'nun da yükümlülüklerini askıya almasına yol açtı.