Antalya’da buğday hasadının bitmesinin ardından yeni bir heyecan başlarken, ABD de gözünü bu tarlaya dikiyor. Tarlaya serildikten sonra güneşin altında pastelleşerek görsel şölen oluşturan bu ürünlerin neredeyse tamamı ABD’ye ihraç ediliyor…
Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde kışın buğday ekimi yapılan tarlalar, yazın gelmesiyle birlikte hasattan sonra halı işletmelerine açılıyor.
Arazi sahipleri veya işletmeler, geçmişi 100 yıl öncesine kadar dayanan halı ve kilimleri önce tamir ediyor sonrasında mikroplarını temizlemek için steril havuza alıyor. Sonrasında güneşe serilen halı ile kilimler renkleri soldurularak pastele dönüştürülüyor.
Tarlada adeta görsel şölen haline gelen 20 binden fazla halı ve kilim, güneşin altında belirli aralıklarla çevrilerek nemi ve sıcağı daha iyi çekmesi ve renklerin tonlanmasının sağlamlaşması sağlanıyor.
ABD’DEN HALI TARLASINA YOĞUN İLGİ
Serildikleri yeri tam bir halı tarlası haline getiren el dokuması halı ve kilimler, güneşin altından mikroplarından arınarak, renk tonları da eşitlendikten sonra başta ABD olacak şekilde Avrupa’daki müşterilere iletiliyor.
50 yıldır halıcılık işi yapan ve yurt dışına ihracat gerçekleştiren Halil Börekçi, uyguladıkları yöntemle halıların daha çabuk satıldığını belirterek, 50 yıldır halıcılıkla uğraşan Halil Börekçi, "Sıcağın etkisiyle yabancı maddeler yumuşuyor. Sabah yağan çiğ halıyı yumuşatıyor ve tekrar öğle saatlerindeki sıcaklıkla o çiğ buharlaşarak mikropları temizliyor. Kök boya, yün halı ve kilimler. İçlerinde sentetik olan yok. Genelde ABD'ye satıyoruz. Avrupa'ya az miktarda gidiyor. Müşteriler bu işlemleri istiyorlar. ABD ve Avrupa'daki müşteriler, güneşlenmiş halıların dekorasyona iyi uyduğunu ve daha hızlı satıldığını söylüyor" ifadelerini kullandı.