Tarımı bekleyen yeni tehlike: Çekirge istilasına hazır olun

Tarımı bekleyen yeni tehlike: Çekirge istilasına hazır olun

Küresel ısınmanın neden olduğu aşırılıklar beraber dünyada sıcaklık rekorları kırılmaya devam ediyor. Yapılan son araştırmalarda iklim değişikliğinin getirdiği dengesiz hava hava koşullarının çekirge istilalarını artıracağını ortaya koydu. Isınan hava koşulları nedeniyle gıda güvenliğini tehlikeye atan bu istilaların önlenmesi ve kontrol altına alınmasının daha da zorlaştığı belirtildi.

Science Advances dergisinde yayımlanan makalede, Afrika ve Orta Doğu'daki çekirge istilaları riski ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı incelemek için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), Çekirge Merkezi verilerinde yer alan 1985-2020 yıllarındaki çöl çekirge istilalarını analizi yer aldı.

Uzak mesafeler boyunca ortaya çıkan istilalara neyin sebep olduğunu anlamak için çekirgelerin hareket şeklini inceleyen araştırmacılar istilalara maruz kalan 48 ülkeden en fazla Kenya, Fas, Nijer, Yemen ve Pakistan'ın etkilendiğini belirledi.

ÇEKİRGE İSTİLASI GIDA GÜVENLİĞİNİ CİDDİ ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR

Son 25 yıldaki en kötü çöl çekirgesi istilalarının, 2019 ve 2020 yıllarında meydana geldiği kaydedilen araştırmada, çekirgelerin yüz binlerce dönüm ekilmiş araziyi istila edip, buralardaki ekinleri, ağaçları ve diğer bitki örtüsünü bozarak gıda güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği aktarıldı.

Çöl çekirgesi istilaları ile hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprağın nemi ve rüzgar gibi koşullar arasında güçlü bağlantı olduğunu belirleyen araştırmacılar, çekirgelerin ani yağış alan çorak alanları istila etmeye daha yatkın olduğunu, istilalardaki çekirge sayısının hava koşullarından fazlasıyla etkilendiğini tespit etti.

FAS VE KENYA YÜKSEK RİSK ALTINDA

El Nino hava olayının da daha geniş çaplı çekirge istilalarıyla ilişkili olduğunu belirtilen araştırmada, Fas ve Kenya gibi istilaya yatkın bölgelerin yüksek risk altında olduğu ancak çekirge yaşam alanlarının 1985'ten bu yana genişlediği aktarılırken bu alanın 21. yüzyılın sonunda tahminen Batı Avrupa ve Batı Orta Asya'ya doğru en az yüzde 5 daha genişleyeceği öngörüldü.

Arap Yarımadası'nın güneyindeki Rubülhali Çölü'nün normalde çekirge istilası görülen bir yer olmadığına işaret edilen araştırmada, 2019'da bölgede görülen kasırgalarla çölün tatlı su gölleriyle dolmasının ardından çoğalan çekirgeler nedeniyle istilaya uğradığı ifade edildi.

ISINAN HAVA KOŞULLARI İSTİLALARIN ÖNLENMESİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Aşırı yağmur ve rüzgarların giderek daha fazla çekirge istilalarına yol açacağı vurgulanarak ısınan hava koşulları nedeniyle bu istilaların önlenmesi ve kontrol altına alınmasının daha da zorlaştığı belirtildi.

Singapur Ulusal Üniversitesinden ve araştırmanın yazarlarından Xiaogang He, çalışmalarının ülkelerin iklim değişkeninin çekirge dinamiklerindeki etkilerini anlamaya ve ele almalarına yardımcı olmasını umduğunu belirtti.

Çekirge istilalarından etkilenen ülkelerin halihazırda iklim değişikliği kaynaklı kuraklık, sel ve sıcaklık dalgalarıyla boğuştuğunun altını çizen Xiaogang, artan çekirge istilalarının bu zorlukları daha da kötüleştireceğini ifade etti.

'ÇÖL ÇEKİRGELERİ DÜNYADAKİ EN YIKICI GÖÇMEN BÖCEK'

FAO, çöl çekirgelerini dünyadaki en yıkıcı göçmen böcek olarak tanımlıyor. 1 kilometrekarelik alanda bulunan 80 milyon çekirge, 1 günde 35 bin kişiye yetecek kadar gıdayı tüketebiliyor.

Dünya Bankasına göre, 2003-2005 yıllarında Batı Afrika'da görülen çekirge istilaları 2,5 milyar dolarlık gıda tahribine yol açmış, istilayla mücadele için 450 milyon dolar harcanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN