Çanakkale’de orman alevlere teslim! 575 hektarlık alan kül oldu

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki orman alevlere teslim oldu. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına karadan ve havadan müdahale edilirken, Anafartalar Köyü de tahliye edildi. Öte yandan yangın nedeniyle Çanakkale Boğaz gemi trafiğine kapatıldı. Çanakkale'de yangının ilerlemesi durduruldu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale 18 saattir sürüyor. Kapatılıp tekrar açılan Çanakkale Boğazı yangın nedeniyle tekrar gemi trafiğine kapatıldı. Çanakkale Valiliği ise Anafartalar Köyü'nün tahliye edildiğini duyurdu.

Yangın, Eceabat ilçesi Kumköy mevkiinde henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı çıktı. Yükselen dumanları gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi.

yeni-proje-7.jpg

Yangına arazözler ile karadan, havadan ise helikopter ve uçaklarla müdahale edildi.

yeni-proje-5.jpg

KIYI EMNİYETİ AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan, Kıyı Emniyeti'nden yapılan açıklamada ise, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, Akbaş mevkisindeki orman yangını nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı" ifadeleri kullanıldı.

'GEMİ TRAFİĞİ GÜNEY-KUZEY TEK YÖNLÜ OLARAK DEVAM EDECEK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan gelen bir başka açıklama ise şöyle; "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, Akbaş mevkisindeki orman yangını nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir."

Öte yandan orman yangını nedeniyle saat 17.00 sıralarında tek yönlü kapanan Çanakkale Boğazı saat 20.45 itibariyle tekrar açıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Orman yangını sebebiyle tek yön açık olan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, çift yönlü olarak açıldı” denildi.

yeni-proje-6.jpg

BÜYÜKANAFARTA KÖYÜ BOŞALTILDI

Öte yandan Çanakkale Valiliği'nin 14.26 sularında çıkabilecek yangınlar için uyarılar yaptığı görüldü. Basın duyurusu yayımlayan valilik 'orman yangınlarına karşı vatandaşlarımız dikkatli olmalı' uyarısında bulundu.

Resim

Yangın nedeniyle Ecebat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyü tahliye edildi. Ayrıca şehitlik bölgesini gezmek için gelen ziyaretçilere de dikkatli olunması çağrısında bulunuldu.

'300 HEKTARLIK BİR ALANIN ETKİLENMESİ SÖZ KONUSU'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde ormana sıçrayan anız yangınıyla mücadelenin 540 personel tarafından 94 arazöz ve iş makinesinin yanı sıra gece görüş helikopteriyle sürdürüldüğünü bildirdi.

Helikopterden yangın bölgesini inceleyen Yumaklı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Türkiye genelinde 42 orman yangını olduğunu, bunun 22'sinin orman içinde, 20'sinin orman dışında gerçekleştiğini söyledi.

1kapak.jpg

Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak'taki yangınların "üst risk grubu"nda olduğunu belirten Yumaklı, "Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde halihazırda devam eden bir yangın söz konusu. Uşak'ta da devam eden bir yangınımız var. Diğerlerinin hepsi kontrol altına alındı." dedi.

Eceabat'taki yangının saat 16.05'te tespit edildiğini, saat 16.11'de müdahale edildiği bilgisini veren Yumaklı, havadan söndürme çalışmasının 9 uçak ve 6 helikopterle başlatıldığını anlattı.

Bölgede rüzgarın saatte 28 kilometre hızla estiğini, nemin yüzde 68, sıcaklığın 23 derece olduğunu aktaran Yumaklı, "Şartlar bizim lehimize çok şükür. Devam ediyor. İlk tespitlerimize göre, tabii ki nihai durumun da bilgisini vereceğiz ama tahminimize göre 300 hektarlık bir alanın etkilenmesi söz konusu." ifadesini kullandı.

YANGININ İLERLEMESİ DURDURULDU

Bakan Yumaklı uzun uğraşlar sonucu, Çanakkale'deki yangının ilerlemesinin durdurulduğunu açıkladı.

'575 HEKTARLIK ALAN YANGINDAN ETKİLENDİ'

18 saat devam eden yangın için yeni bir açıklama yapan Yumaklı, "Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz. Tabii ki nihai olarak incelemeler bittiğinde kesin rakamları söyleyeceğiz. Bunun yaklaşık 340 hektarlık alanı orman, geri kalanı orman dışı bölüm” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN