Samsun'un Atakum ilçesinde meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar yeni uyarılarla gündeme gelmeye başladı. Prof. Dr. Osman Bektaş, Samsung depreminden sonra “maalesef” diyerek önemli bir paylaşımda bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar…
Türkiye bir deprem ülkesi olarak bilinirken geçmişten bugüne kadar yaşadığı depremlerle büyük acılara şahit olan bir ülkedir. Yalnızca geçmişte yaşanan depremler değil gelecekte yaşanması muhtemel olan depremlerin de sıklıkla gündem konusu olması ve insanları endişeye sürüklemesi Türkiye’nin deprem gerçeğini kanıtlayan örneklerden biri. Dolayısıyla küçük ya da büyük her deprem oluşunda uzmanlar vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Bu kapsamda gece saatlerinde Samsun’da meydana 4.0 şiddetindeki deprem sonrasında Prof. Dr. Osman Bektaş önemli bir konuya değindi.
SAMSUN’DA KORKUTAN DEPREM
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin verilerine göre, saat 03.10'da Samsun Körfezi'nde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesinin 17,4 kilometre açıklarında ve 18.2 kilometre derinlikte kaydedilen deprem, Samsun başta olmak üzere çevre illerden de hissedildi.
Bu depremin ardından Samsun bölgesindeki fay hatlarına ve deprem periyotlarına ilişkin açıklamalar yapıldı. Prof. Dr. Osman Bektaş ise sosyal medya hesabından önemli bir konuya değindi.
“6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETTİ”
Depremlere ilişkin yaptığı açıklamalarla tanınan ve sosyal medya hesabından sık sık paylaşımlarda bulunan Osman Bektaş, yaptığı son paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“SAMSUN DEPREMİ
AFAD: M 4; KANDİLLİ: M 4, 5
Kuzey Anadolu Fay Sistemi Karadeniz'e kadar yayılan geniş bir alanda paralel kollardan oluşur. Denizdeki fayların hızları birkaç mm/yıl olduğundan çok uzun olan deprem periyotlarında bilinmemektedir. Karatenizde KAF’na paralel uzanan sismik kuşak bir deprem kaynağı olup KARADENİZ FAYI olarak bilinir. Bu fay, 1968 de Bartın’da M 6,6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Tüm Karadeniz sahili güneyden KAF, kuzeyden ise Karadeniz Fayının tehditti altında olup, deprem çekincesi M 6,6’dır.”
SAMSUN DEPREMİ
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) March 11, 2024
AFAD: M 4; KANDİLLİ: M 4, 5
Kuzey Anadolu Fay Sistemi Karadeniz'e kadar yayılan geniş bir alanda paralel kollardan oluşur.
Denizdeki fayların hızları birkaç mm/yıl olduğundan çok uzun olan deprem peryotlarıda bilinmemektedir.
Karadenizde KAF na paralel uzanan