Türkiye'nin tatil merkezlerinden biri olan Mersin'de zehirli iğneleri bulunan denizanası istilası korkuttu. Mersin'e tatile gelen İlginay Öztürk her yıl Mersin'e geldiğini ama bu defa çok sayıda denizanasını görünce durumdan endişelendiğini ifade ederek "İnşallah bir şeyin habercisi değildir" ifadelerini kullandı.
Akdeniz'e kıyısı bulunan Mersin'de, son günlerde dalgalarla birlikte sahil kenarlarına vuran zehirli iğneleri bulunan denizanaları yoğunlaştı. Özellikle Erdemli'de yer alan Kızkalesi'nin sahillerine kadar gelen yüzlerce denizanası, güneşli havayı fırsat bilerek sahile inen vatandaşları korkuttu.
Fen Bilimleri Öğretmeni Kemal Bahar, denizanası çoğalmasını küresel iklim değişikliğine bağladı. Bahar, artan çevre kirliliği ve sıcaklıkların denizanası istilasının temel sebebi olduğunu söyledi.
'İNŞALLAH BİR ŞEYİN HABERCİSİ DEĞİLDİR'
Malatya'dan Mersin'e tatile gelen İlginay Öztürk ise her yıl Mersin'e geldiğini ama bu defa çok sayıda denizanasını görünce durumdan endişelendiğini ifade ederek "İnşallah bir şeyin habercisi değildir" ifadelerini kullandı.
Denizanası istilası, Mersin'de turizmi olumsuz etkileyebilir. Yetkililerden denizanası popülasyonunu kontrol altına almak için gerekli adımları atması bekleniyor.
Vatandaşlar, denizanası tehlikesine karşı plajlarda uyarıcı tabelalar yerleştirilmesi ve cankurtaranlara gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan, bölgeye gelen turistler de denizanası ile ilgili bilgilendirilmeli ve deniz güvenliğine dikkat etmeleri konusunda uyarılmalı.
DENİZANASI SOKMASI TEHLİKELİ Mİ?
Uzmanlara göre, denizanasından çıkan uzun dokunaçlar, binlerce mikroskobik dikenli iğneden zehir enjekte edebilir. Denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz eder.