Prof. Dr. Kutoğlu, Malatya'da meydana gelen depremlerin aynı hatta gerçekleştiğini ancak güncel fay haritalarında bulunmadığını belirtti. Kutoğlu, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında görünüyor. Ancak yer hareketlerine baktığımızda burada bir fay mevcut olduğunu görüyoruz. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'ten büyük 7'ye varan bir deprem üretebileceği söz konusu" ifadelerini kullandı. Öte yandan Kutoğlu, 5 kentin ise tehlike altında olduğunu vurguladı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu ve Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki 25 Ocak depremi sonrası bölge üzerinde detaylı incelemeler yaptı. Radar uydu verilerini ve geliştirdikleri deprem tehlike yazılımını kullanan Kutoğlu, bölgedeki fay hareketlilikleri hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Kutoğlu, geçen yıl Şubat ayında meydana gelen 11 ilin depremlerinde ana fay kolunun kırıldığını ve bunun yanında bir yan kolun daha etkili olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Buna göre, bu yan kolun 6,5 ile 7 büyüklüğünde bir deprem potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Deprem faylarının enerji birikimi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Kutoğlu, radar verilerinden elde edilen bulgulara göre Çardak fayından Malatya üzerinden geçen fayın ve Erzurum üzerinde bulunan Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrı bir fayın aktif olduğunu belirtti. Ayrıca, Adana'daki bazı fayların da önemli enerji birikimi gösterdiğini vurguladı.
Kutoğlu, tarihsel süreçte Malatya içinden geçen fayın özellikle dikkat çektiğini, bu fayın 6 Şubat sonrası en çok endişe yaratan faylardan biri olduğunu söyledi. Orta ve Doğu Anadolu'da ve Amasya-Çorum üzerinden geçen fay hatlarının da büyük deprem potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Kutoğlu'nun analizleri, Türkiye'nin deprem riski açısından kritik bölgelerindeki fay hatlarının durumu hakkında önemli bilgiler sunuyor ve bu bölgelerdeki yerleşimler için dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.