Otobüs kazalarında iki ayda 33 kişi öldü 271 kişi yaralandı: Uykusuzluk, dikkatsizlik, kural tanımazlık...

Otobüs kazalarında iki ayda 33 kişi öldü 271 kişi yaralandı: Uykusuzluk, dikkatsizlik, kural tanımazlık...

Son zamanlarda şehirlerarası yolcu otobüsü kazaları artış gösterdi. Yalnızca aralık ayından bu yana otobüs kazalarında 33 kişi hayatını kaybetti, 271 kişi ise yaralandı. Sürüş Güvenliği Uzmanı Sinan Çetin, kazaların büyük bir bölümünün insan kaynaklı olduğunu belirterek 3 temel soruna dikkat çekti. Çetin, ayrıca bu kazaları önlemek için neler yapılabileceğini de aktardı.

Her yıl yüzlerce vatandaş trafik kazalarında can veriyor. Son zamanlarda özellikle şehirlerarası yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda artış yaşandı. Türkiye en son Kastamonu'da 6 kişinin hayatını kaybettiği, 33 kişinin ise yaralandığı kaza ile sarsıldı. Aralık ayından bu yana geçen yaklaşık 2 aylık süreçte otobüs kazalarında 33 kişi yaşamını yitirirken 271 kişi yaralandı.

Habertürk'te yer alan habere göre, Sürüş Güvenliği Uzmanı Sinan Çetin, kazaların neden arttığı ve alınması gereken önlemlere dair açıklamalarda bulundu.

'KAZALARIN YÜZDE 98'İ İNSAN KAYNAKLI'

Çetin, Son zamanlarda otobüs kazalarının çok fazla artış gösterdiğini belirterek "Ciddi bir insan kaybına neden oluyor." diye konuştu.

Çetin, "Şimdi öncelikle şunu bilelim trafik kazalarının yüzde 98'i insan kaynaklı oluşan kazalar. Bu da şu anlama geliyor uykusuz veya yorgun sürücünün araç kullanması. Diğer nedenler ise dikkatsiz sürücünün araç kullanması veya araçta oluşan mekanik sorunları sürücünün daha önce dikkat ederek bu işten kurtulabilme ihtimali varken dikkat etmemesi, yol şartları ve hava şartlarının değişkenlik göstermesi olarak sıralanabilir." ifadelerini kullandı.

'YÜZDE 90'I 'EMNİYET KEMERİ' KURALINA UYMUYOR'

Uzun yollarda sürücülerin kemerlerini takılı tutması gerektiğini vurgulayan Çetin, "Aslında bu zorunlu bir durum fakat maalesef ülkemizin yüzde 90'ı bu duruma uymuyor. Ölüm ve ağır yaralanmaların önüne geçmek için en önemli şey emniyet kemeri." diye konuştu.

Sürücülerin önce araçlarının seyahate uygun olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerektiğini belirten Çetin, "Lastiklerinde herhangi bir deformasyon var mı? Herhangi bir hava basıncı değişikliği var mı? Bunları görerek aracın uygun olup olmadığını seyahate bakmaları gerekiyor." dedi.

Hava şartlarına da değinen Çetin, "Yağmur yağan bölgelerde yeni yağmur yağmışsa o zemin kayganlığını dikkate alarak hızlarını düşürerek virajlarda fren tepkimelerinin uzayacağını öngörmeleri gerekiyor. Karlı veya buzlu havalarda araç kullanırken bu zeminlerde araçların kayma ihtimalini öngörerek araç kullanmaları, direksiyon manevraları veya fren tepkilerinin ona göre ayarlanması gerekiyor." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN