Geçmişten günümüze Türk topraklarında yetişen birçok farklı bitki türü bulunurken bu bitki değeriyle ağızları açık bırakıyor. Türklerin milli bitkisi olarak anılıyor gram fiyatı gram altını bile solluyor. Yetiştiren kısa yoldan zengin oluyor kilosu 600 bin TL ediyor. İşte tüm detaylar…
Osmanlı'nın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alan safran dünyanın en değerli baharatlarından biri olarak biliniyor. Yılda yalnızca bir kez hasat edilen safranın değeri de buradan geliyor. Baharat olarak kullanılmasının yanı sıra gıda da, boya ve ilaç endüstrisinde sıklıkla karşımıza çıkan safran bitkisi zorlu üretim süreçleri nedeniyle yüksek fiyatlarda satışa çıkarılıyor. 1 kilogram saflığının fiyatı internette 600 bin TL'ye ulaştı.
10 GRAMI 6.000 TL'YE SATILIYOR
Gıda Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, üretim zorlukları nedeniyle safranın fiyatının da yüksek olduğunu belirtti. Dünyadaki en pahalı gıdalardan biri olan safranın belirli bölgelerde yetiştirilebildiğini ifade eden Manavoğlu, safran bitkisinin Türkiye'nin yanı sıra İran, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde yetiştirildiğini belirtti. Safranın yetiştirilmesi ve toplanma sürecinin zahmetli olduğuna değinen Manavoğlu, “Bu hafif baharatın fiyatı 10 gramı için 5 ila 6 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Bir çiçekte 3 safran kılı bulunmaktadır ve bir kilogram safran elde etmek için 150 bin çiçekten 450 bin safran kılı toplanması gerekmektedir. Bu kadar çiçeğin tamamen el işçiliği ile toplanması gerekmektedir." sözlerini dile getirdi.
UYGUN FİYATA BULMAK İMKANSIZ
Safran bitkisinin oldukça pahalı olduğuna değinen Manavoğlu, sahteciliğe karşı da herkese uyardı. Piyasada sahtelerinin çok fazla olduğuna değinen Manavoğlu, kendisinden binlerce kat ağır olan maddelere rengini verebilen ürünün gıda, boya ve ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.
Gerçek safranın kilosunun 500 TL'ye veya 1000 TL'ye olmasının imkansız olduğunu söyleyen Manavoğlu, bu fiyatlarla karşımıza çıkan ürünlerin sahte olabileceğini belirttim. Mısır püskülleri, hindistan cevizi liflerinin hatta at kıllarının boyanarak Safran diye satıldığını belirten Manavoğlu, herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade ederek ucuz diye alınmaması gerektiğini vurguladı.
SAFRANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Safran antioksidan bakımından oldukça zengindir. Strese karşı hücreleri korur.
- Yaşa bağlı olarak zihinsel bozukluklara iyi gelir.
- İltihapların tedavisinde de kullanılır.
- Hafıza kaybına iyi gelir. Ayrıca hafızayı güçlendirmesiyle de bilinir.
- Hem erkeklerde, hem de kadınlarda cinselliğe iyi gelir.
- Astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecine destek olur.
- Antikanserojen özelliği mevcuttur. Kanserli tümörlerin yayılmasını engeller ve küçülmesine yardımcı olur.
- Safranın kokusunun rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.
- Sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine destek olur.
- Peptik ülserin tedavisinde kullanılır.
- İştah açıcıdır. Bu yüzden kilo almak isteyen kişilerin beslenme programına eklenebilir.
- Diş etini güçlendirir. Diş eti ağrılarını azaltır.
- Cilt lekelerini azaltır. Cildin parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
- Cildin yaşlanmasını önler. Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur.