Geçen yıllarda okul servislerinde yaşanan sorunlar araçların durumunu ve çocukların emanet edildiği sürücülerin tecrübe ile yeterlilik durumlarını tartışmaya açmıştı. Beklenen iyileştirmelerde yine ertelemeye gidildi. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre okul servis araçlarının yaş sınırı esnetilerek sözleşme süresi içinde 12 yaş şartını kaybeden araçların eğitim yılı sonuna kadar kullanılabilmesine imkan tanındı.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te önemli değişikliklere gidildi. yayımlandı.
Yeni düzenlemeye göre, okul servis araçlarının yaş sınırı esnetildi. Buna göre, sözleşme süresi içerisinde yaş sınırını aşan araçların eğitim öğretim yılı sonuna kadar kullanılmasına izin verildi. Sürücü belgeleri için aranan deneyim süresi de değiştirildi; D sınıfı sürücü belgesi sahiplerinde deneyim süresi 5 yıldan 2 yıla, D1 sınıfı sürücü belgesi sahiplerinde ise 7 yıldan 5 yıla indirildi.
Mesleki yeterlilik belgesi, yalnızca büyükşehirlerde UKOME, diğer illerde ise İl Trafik Komisyonu kararıyla zorunlu hale getirildi.algın, olağanüstü hal ve afet gibi durumlarda, İçişleri Bakanlığı’na özel izin belgeleri ve süreleri değiştirme yetkisi tanındı.
Araç uygunluk tarihleri için geçiş süreci 2025-2029 yıllarına kadar uzatılırken, servis araçları için gerekli sertifikaların alınması 2027-2029 dönemine ertelendi. Ayrıca, yeni üretilen araçların okul servis aracı olarak tescilinde ek süre tanındı.
KAMERA VE ŞEFFAF CAM ŞARTLARI İÇİN YENİ TARİHLER
Okul servis araçlarında, tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurma, araçlarda iç mekanı gösteren şeffaf cam dışında cam kullanılamaz şartı, 2017 ve öncesi modeller için 1 Mart 2025'ten sonraki ilk periyodik muayeneye kadar aranmayacak.
İçişleri Bakanlığı, 2017 yılında çıkardığı Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde yenilikler getirmişti. Bakanlık, 5 Ağustos 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle okul servisleriyle ilgili 2017 yılında aldığı bazı düzenlemelerin uygulama tarihini 4 yıla kadar erteledi.
Buna göre okul servislerindeki şu düzenlemeler bu eğitim-öğretim sezonunda olmayacak:
*Araç takip sistemi bulundurulacak ve en az 30 gün muhafaza edilecek.
*Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulacaktır.
*Tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kameralar bulundurulacaktır.
*İç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin tam metni şöyle:
"YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:
OKUL SERVİS ARAÇLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (l), (m) ve (o) bentleri kapsamındaki şartlar;
a) 2017 model okul servis araçları için 1/7/2024,
b) 2016 model okul servis araçları için 1/7/2025,
c) 2015 ve öncesi model okul servis araçları için 1/7/2026,
tarihinden sonraki ilk periyodik muayenesine kadar aranmaz.”
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler, Millî Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanları birlikte yürütür.
2017 tarihli yönetmelikteki ilgili maddeler:
i) Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacaktır.
l) Okul servis araçlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulacaktır.
m) Okul servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulacaktır.
o) Okul servis araçlarında iç mekânı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz."