O ilimiz resmen ikiye ayrılıyor! Kuraklık ve yer altı sularının çekilmesinden dolayı, ilk tespitlerde 8 metre derinliğinde ve 2,5 kilometre uzunluğunda yüzey yarığı meydana geldi. Köylüler ise tarlayı teveği bıraktı orayı terk ediyor…
Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Adakale Mahallesi’nde kuruyan Hotamış Gölü havzasında 3 sene önce görülen yarıkların oluşumu devam ediyor. Düşen yer altı su seviyesi ile oluşan zemin çökmelerine bağlı gelişen yüzey deformasyonu, 8 metrelik derinliğe ulaşmış durumda.
Kuraklığa bağlı olarak oluşumu sık sık gözlemlenmeye başlayan yarıklar, yerleşim yerleri için de tehdit oluşturuyor. En son Adakale Mahallesi’nde gözlemlenen, 2,5 km uzunluğunda olan yarıklar, bölgede yaşayanlara tedirginlik veriyor. Adakale Muhtarı Etem Kutlu, yüzey yarıklarını bölgede hayvanlarını otlatan çobanlar tarafından fark edildiğini belirtti.
“KÖY DE ÇÖKMEK ÜZERE”
Köyde son haftada yağışın etkili olduğunu belirten Kutlu, şunları söyledi:
"Yarıkları gördük, yetkililere bildirdik, inceleme yapıldı. Yarıklar 2,5 kilometre uzunluğunda, bazı yerleri 7-8 metre derinlikte. Bu da tehlike arz ediyor, çobanlar ve köylüler tedirgin. Köy de çökmek üzere herhalde. Daha önce de oldu. Yarıkların çoğunluğu dozerlerle dolduruldu. Şimdi tekrar oluştu. Bu, biraz daha uzun ve daha da derin."
Mahalleli Saffet Danalı, yarıklardan dolayı duydukları tedirginliği anlatarak, "30-40 kilometre mesafedeki Karapınar'da obruk oluyor. Burada da yarıklar var. Oldukça ürkütücü. Köylüler olarak endişeliyiz." dedi.
KURAKLIKLA BİRLİKTE YARIK OLUŞUMU HIZLANDI
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık ise yarık oluşumunun kuraklıkla birlikte hızlandığına dikkat çekti. Yarıkların yer altı sularının çekilmesi ile ilişkilendirildiğini söyleyen Arık, şunları söyledi:
"Yarıklar, suların çekilmesiyle malzemenin suyunu kaybetmesi ve sıkışarak hacminin azalması, böylece oradaki fazla sıkışanla az sıkışan arasında kırık meydana gelmesi durumu. Bu obruk kadar çok geniş alanlara yayılmaz. Havza kenarlarında alttaki morfolojik olarak farklı nitelikte birimlerin olduğu yerlerde meydana gelebiliyor. Derinlikleri 8-9 metreye, bazen genişliği 5-6 metreye ulaşabiliyor.
Uzunlukları kilometrelerce takip edilebiliyor. Bir gün aniden meydana gelirse tedirginlik oluşturur ya da panik oluşturur. Genellikle belirti verdiği için önceden tedbir alma imkanı var. Havzada kuraklık ve aşırı su talebi arttıkça devam eder. Havzada artık çok görülmeye başlandı. Adakale'de eskiden de vardı. Kuraklık devam ettiği sürece bunlar bu manzara oluşmaya devam edecek."