Ramazan ayında sofraları süsleyen en lezzetli tatlılardan biridir tabii ki de güllaç oluyor. Ramazan ayında artan talebe yetişmek amacıyla yoğun mesai devam ederken damak çatlatan lezzete dışarıda 500 TL ödemek yerine evde yalnızca 80 TL'ye yapabilirsiniz. İşte mükemmel güllacın sırrı bu işlemde…
Ramazan ayı ile birlikte sofraları süslemeye başlayan geleneksel tatlı güllaç, hafif yapısı ve kolay yapılışıyla en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Osmanlı Sarayı mutfağından gelme bu lezzet midenizi yormayan hafif tatlılar arasında yer almaktadır. Kırıkkale'de pastane ve tatlıcıların raflarında yer alan güllaç yoğun ilgi görürken fiyatı ise oldukça dikkat çekiyor. Dışarıda fazla para ödemek yerine evde kendiniz bu lezzeti kolay bir şekilde yapabilirsiniz. İşte mükemmel güllacın sırrı bu işlemde…
TALEP PATLAMASI YAŞIYOR
Ramazan ayında satışları en çok artan tatlılar arasında yer alan güllaç, talep patlaması yaşıyor. Ustası Mustafa Şahin, ramazan ayında güllaç, tulumba, soğuk baklava ve şerbetli tatlıların en çok rağbet gören tatlılar arasında yer aldığını belirtti. Sütlü tatlılar arasında en çok tercih edilenin güllaç olduğunu belirten Şahin, “En hafif tatlı olmasıyla sadece Ramazan aylarına özel üretilmektedir. Hafif bir tatlı olup, daha rahat yendiğinden çok tutulan bir tatlıdır. Güllacın yanı sıra, tulumba da çok rağbet gören tatlılardandır. Tamamen kendi imalatımız olup, sütlü tatlılar bu ayda daha çok tutulmaktadır” dedi.
KİLOSU 500 TL'YE YÜKSELDİ
Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmış tatlılar arasında yer alan güllaç hakkında açıklamalarda bulunan Nadir Güllü, hafif olması nedeniyle Ramazan ayında çok sık tercih edildiğini vurguladı. Osmanlı mutfağının çok zengin olduğuna dikkat çeken Güllü, bütün coğrafyalara yayılan lezzetlerin günümüze kadar ulaştığını belirtti. 2024 yılında güllaç fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Güllü, ‘‘Yarım kilosu 250 TL, porsiyonu 150 lira. Geçen sene kilosu 370 liraydı. Yarım kilo güllaç tatlısı 3-4 kişi için yeterli olacaktır’’ diye konuştu. Süt, şeker ve gül suyu ile birlikte elde edilen güllacın ceviz ve fıstık gibi iç malzemelerle zenginleştirilerek yapıldığını belirten Güllü, Ramazan ayının manevi atmosferine en uygun tatlı olduğunu da söyledi.
EVDE YAPAN KARA GEÇİYOR
Dışarıda hazır yapılan tatlıları almak yerine evde yapmak her zaman daha uyguna gelmektedir. Basit tatlılar arasında yer alan güllaca dışarıda 500 TL ödemek yerine evde aynı lezzette 80 TL'ye mükemmel güllaç yapabilirsiniz.
GÜLLAÇ TATLISI MALZEMELERİ
14 adet güllaç yaprağı
7 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek çay bardağı yenebilir gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi / 1 su bardağı ince çekilmiş fındık veya Antep fıstığı
Üzeri için
2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı veya 1 kase iri dövülmüş fındık
GÜLLAÇ TATLISI YAPILIŞI
- Sütü derin bir tencereye aldıktan sonra 5 dakika kadar kaynatıp içerisine toz şekerini ekleyiniz.
- Şekerle karıştırdığınız sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekerin iyice erimesini sağlınız.
- Birisine gül suyu ilave ettikten sonra ılıması için 2-3 dakika bekleyiniz.
- Tepsinizin ölçüsüne göre güllaç yapraklarını büyük parçalar halinde kırınız.
- Tepsinin tabanına güllaç yapraklarını yerleştirdikten sonra kaynattığımız süttü Yaprakların üzerine azar azar ekleyiniz.
- İnce çekilmiş ceviz içi veya fıstık ile güllaç yapraklarının aralarını süsledikten sonra bütün katmanları Aynı işlemi uygulayınız.
- Elinizde kalan fazla sütü en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde yavaş yavaş dökünüz
- Güllacı en az 2 saat dolapta dinlendiriniz
GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Baklavaları ile ün salmış baklavacı Nadir Güllü güllaç yapmanın da inceliklerini anlattı. Güllaç yaparken sütün ısısını ılık ile sıcak arasında olması gerektiğini belirten Güllü ''12 yaprak güllaç yaprağı kullanılır, 3 kilo süt, 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 750 gram pancardan yapılmış toz şeker, 250 gram Antep fıstığı, 400 gram file fındık, 400 gram hindistan cevizi, 150 gram pudra şekeri ve en son olarak süslemek için kiraz taneleri kullanılır. Kaliteli bir güllaç için malzemeler de kaliteli olmalıdır’’ sözlerini dile getirdi.
Güllaç yapraklarının çok ince olması gerektiğinin altını çizen Güllü, sütün ısısının yanı sıra ıslatma esnasında altta ve üstte 7 litre 8 parça güllaç yaprağının bulunması gerektiğini söyledi. İsteğe göre arasına ceviz, badem ya da fındık koyulabileceğini belirten Güllü sütün bol miktarda olması gerektiğinin de altını çizdi. Sütün hemen üstüne dökülmemesi durumunda Yaprakların sütü çekmeyeceğini belirten Güllü 5 dakika kadar beklemek gerektiğini ifade etti.