TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının hemen seçimden sonra gündeme gelmesinin biraz erken olacağını belirterek, öncesinde bir hazırlık safhasının olması gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, Meclis'in daha demokratik bir yapıya kavuşturulması için öncelikle köklü İçtüzük değişikliği yapılması gerektiğini vurguladı. Ardından, doğru zeminlerde anayasanın tartışılmasına çok uzatmadan başlanması gerektiğini dile getirdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Fildişi Sahili'nde katıldığı İslam İşbirliği Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) 18'inci Konferansı ve resmi ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş'un yeni anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmeleri dikkat çekti.
Numan Kurtulmuş'a, Nisan başında Meclis'in açılmasıyla yeni anayasa tartışmalarının gündeme gelip gelmeyeceği sorulduğunda, "Hemen seçimden sonra bu konunun gündeme gelmesi biraz erken olur ama bunun bir hazırlık safhasının olması gerekir." yanıtını verdi. Meclis'teki diyalog zemininin oluşturulması için öncelikle İçtüzük çalışmasının ele alınması gerektiğini belirten Kurtulmuş, Meclis'in daha demokratik bir yapıya kavuşturulmasıyla başlanması gerektiğini ifade etti. Ardından doğru yöntemlerle anayasa tartışmalarının başlatılması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu süreçte Meclis'in hazır hale gelmesinin önemine dikkat çekti.
'MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR'
NTV'de yer alan habere göre; Kurtulmuş, yeni anayasa yapılması veya önceki mutabakatlar üzerinden devam edilmesi konusundaki değerlendirmesinde de bulundu. Kurtulmuş, Meclis'in bir kurucu meclis olmadığını ve bu Meclis'in sıfırdan bir anayasa yapamayacağını belirtti. Ancak, doğru zeminlerde ve doğru yöntemlerle çalışılırsa sonuç alınabileceğini dile getirdi. Siyasi partiler arasında bir konsensüs oluşması ve bütün kesimlerin fikirlerinin ifade edilebildiği bir çalışma ve tartışma ortamının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, Meclis'in bu konuda bir aritmetiğe ulaşması halinde yeni bir anayasa yapabileceğini ifade etti.
Başkan Kurtulmuş, TBMM İçtüzüğü'ne ilişkin değerlendirmelerinde ise Meclis'in çalışma düzeni, komisyonların etkinliği, yasa yapım süreçlerinin kalitesi gibi konuların ele alınması gerektiğini söyledi. Ancak, bu konuda henüz net bir metnin olmadığını ve siyasi partiler arasında müzakerelerin devam ettiğini belirtti.