Kurusu da yaşı da para bastıran bu ürün yalnızca özel bir izinle yetiştiriliyor. Öyle ki özel izni alarak bir dönüm eken 300.000 lirayı cebine koyuyor…
Endemik bitki türlerinden olan salep soğanını doğadan direk toplamak yasak. Bu yüzden dikim için öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak gerekiyor. Salep soğanı dikmek için bu kısıtlamanın getirilmesi ise üreticileri oldukça mutlu ediyor.
Ekonomik değeri yüksek olan salebin kullanım alanı da oldukça fazla. Bu kullanım alanlarının arasında dondurma, pastacılık, içecek ve kimya sektörleri yer alıyor.
BİR DÖNÜMDEN 300 BİN LİRA KAZANÇ SAĞLANIYOR
Her metrekaresinden 1 kilo ürün alınan salep soğanını bir dönüm ekenin kazancı 300 bin lirayı bulabiliyor. İşçilik ve salep soğanı masrafları çıkıldığında yüksek bir miktar çiftçiye kar olarak kalıyor.
MAYIS AYINDA HASAT EDİLECEK
Afyonkarahisar İhsaniye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce bölgede deneme amacıyla 250 metrekarelik alana salep ekildi. 2023 Kasım’da ekimi yapılan salebin Mayıs’ta hasat edilmesi planlanıyor.
Endemik bitki türü olduğundan doğadan toplanması yasak olan salep orkidesinin üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan özel izinle yapılıyor. Salebin tesis dönemi yaklaşık 3 yıldır. Salep bitkileri genellikle taban arazilerde yetişiyor. Metrekareye yaklaşık 200 yumru dikilmektedir. Nisan ile Mayıs aylarında çiçeklenmeye başladığında 1 ay içinde her salep orkidesi için elle hasat yapılıyor. Hasadın ardından tohumluğa ayrılan yumrular hemen geri dikiliyor. Hasat zamanı tahribatın olmaması için sıralı ve her sıra arası boşluk bırakılarak dikim yapılıyor.