Türkiye'nin ekonomik kaynağını oluşturuyor kazancını her yıl kaplıyor. Yaprağından yağına kadar her şeyi ile şifa dağıtıyor Amerika, İspanya, Hollanda ve daha birçok ülke Denizli'nin kapısında yatıyor. Türk yemeklerinin vazgeçilmezi oluyor dağda bahçede bulan toplamadan gidemiyor.
Kağıt ve orman ürünleri ile birlikte mobilya sektöründe önde gelen Denizli, 2023 yılında 46,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracat değerinin yaklaşık %17,5'lik kısmını defne yaprağından oluşturan denizdi 2023 yılında 7,3 milyon dolar yaklaşık olarak 230 milyon TL tutarında defne yaprağı ihracatı gerçekleştirdi. Her yıl kazancına kazanç katan defne yaprağı, hem Türkiye'de hem de dünyada en çok aranan aromatik bitkiler arasında yer alıyor.
TÜRKİYE'NİN %15'LİK İHRACATINI KARŞILIYOR
Denizli İhracatçılar Birliği verileri doğrultusunda ihracatın en fazla artış gösterdiği ürünlerin başında defne yaprağı geldiği belirtildi. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracatla ilgili şu bilgileri verdi: “Trademap verileri, Türkiye geneli defne yaprağı ihracatının her geçen yıl arttığını gösteriyor. 2019’da 38 milyon değerinde olan defne yaprağı ihracatı 2023 yılında yaklaşık yüzde 30 oranında artışla 49,2 milyon dolara ulaştı. İlimiz de ülke geneli defne yaprağı ihracatının yüzde 15’lik kısmına hakim.” dedi.
Türkiye'de ve dünyada önemli tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan defne yaprağının ekonomik değerine değinen Memişoğlu, ekonomik değeri ile birlikte popülerliğinin de oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Defne yaprağının kullanımına baktığımızda Roma dönemine kadar uzandığını görmekteyiz. Roma dönemine ait paraların üzerinde Defne bitkisinden Çelenk figürü yer alırken Yunanlılar ve Romalılar spor zaferlerini de defne yapraklarından yapılan taçlarla kutluyordu.
TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ ÜRÜNÜ
Türk mutfağında en sevilen aromatik lezzetler arasında yer alan defne yaprakları balık, et, çorba, güveç ve çeşitli içeceklerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Denizli'den gerçekleştirilen defne yaprağı ihracatında ABD, Avusturya, Polonya, İspanya ve Hollanda ilk 5 pazar arasında yer alıyor. Denizli'de defne kokusunun ABD ve Avrupa restoranlarında da hızlı bir şekilde yayıldı bilinirken 2023 yılında Avusturya'ya %63 Polonya'ya %56 oranında ihracat gerçekleştirildi.
GIDADAN KOZMETİĞİ HER ALANDA
Defne yaprağı yalnızca yemeklerde kullanmakla kalmayıp hem tıbbi hem de aromatik olarak her alanda etki göstermektedir. Defne yaprağından aromatik yağ üretimi yapıldığını ifade eden DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. Dünya çapında popülerliği her gün artan defne yaprağının gıda, kozmetik ve tıp alanında çok farklı sektörlerde kullanıldığına değinen Memişoğlu, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Ürünün bir diğer can alıcı özelliği ise, defne dal atıklarının verimli bir biokütle enerjisine dönüştürebilmesi. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma anlayışıyla gerçekleştirdiğimiz üretim metotlarımızda çevre dostu alternatif yakıt arayışımız sürüyor. Hem atıkların değerlendirilmesi hem de sera gazı salınımının çok düşük seviyede olması defne ürününün sürdürülebilirliğini ortaya koyuyor. Aromatik ürün denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Denizli’de defne yaprağı için de ciddi bir potansiyel mevcut. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumuyla defne yaprağı, defne yağı ve diğer defne içerikli ürün ihracatının da giderek katma değerli bir şekilde artacağına ve sürdürülebilir olacağına inanıyorum.”