İŞKUR'un 'İşgücü Piyasası Araştırması' sonuçlarına göre, Türkiye'deki iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu alan imalat sektörü oldu. Raporda, gelecek 10 yıl içinde ön plana çıkması beklenen mesleklere de yer verildi. Listede yer alan meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü yer aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 'İşgücü Piyasası Araştırması' sonuçlarını paylaştı.
Rapora göre, iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu sektörün imalat sektörü oldu. İmalat sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin yüzde 16,6'sında eleman ihtiyacı bulunurken, 20 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinin yüzde 37,3'ünde eleman aranıyor.
İmalat sektöründe en çok talep edilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson (servis elemanı), satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve şoför (yük taşıma) bulunuyor. Bu mesleklerde işverenlerin öncelikli olarak aradığı nitelikler arasında yeterli mesleki ve teknik bilgi ile iş tecrübesi ön plana çıktı.
Raporda ayrıca, gelecek 10 yıl içinde ön plana çıkması beklenen meslekler de yer aldı. Bunlar arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü yer alıyor.
İşgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve etkin çözümler üretebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
— Prof. Dr. Vedat Işıkhan (@isikhanvedat) April 13, 2024
İŞKUR tarafından 2023 yılında 2 ve üzeri istihdam sağlayan ???????? ????????̇???? ????̇????̧ ????????????????̇ ile görüşülerek hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması'nın sonuç raporları… pic.twitter.com/VMTwjWcrZc