İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 10 ayrı temada oluşturulan "Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul" projesinin tanıtımında konuştu. Projelerinin tamamının halkçı, adil ve şehri dönüştüren projeler olacağına dikkat çeken İmamoğlu, acil durum kurtarma gemisi inşa edeceklerini ve 8 yüzer iskele üreteceklerini de açıkladı. Hedeflerinin 50 bin konutu güçlendirmek olduğunu belirten İmamoğlu, "2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehrin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla geliştirilen "Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul" projesinin detaylarını paylaştı. İmamoğlu, 10 farklı tema altında toplanan projelerin halk odaklı, adil ve şehir dönüşümüne katkı sağlayacak nitelikte olduğunu vurguladı. Acil durum kurtarma gemisi yapımı ve 8 adet yüzer iskele inşası gibi yenilikçi adımların yanı sıra, 2024-2029 yılları arasında 22 bin konutun dönüşümüne odaklanacaklarını belirtti.
ERDOĞAN'A YEREL YÖNETİM YANITI
İmamoğlu, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul'un kentsel dönüşüm sürecinden ve afet hazırlıklarından uzaklaştırıldığı geçmiş dönemlere işaret etti ve yapılan hataların bugünkü yüksek kira sorunlarının temelini oluşturduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" sözlerine yanıt veren İmamoğlu, "Devletin bütün kurumları, ihtiyaç sahiplerinin yanında olmalıdır" diyerek, yerel ve genel yönetim ayrımı yapmadıklarını ifade etti.
Erdoğan'dan 'Hatay'a yardım geldi mi?' sözünü eleştiren muhalefete tepki
'EMEKLİLERE KİRA DESTEĞİ'
"Bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Dayanıklı İstanbul Vizyon 2050' planı ile İstanbul'u geleceğe taşıyacak projeler geliştirdik" diyen İmamoğlu, kentsel dönüşümde mağdur olan emeklilere ek kira desteği sağlayacaklarını ve toplamda 50 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı. İmamoğlu, "Projelerimizi kopyalayabilirsiniz ama bizim gibi uygulamadıkça sonuç alamazsınız" diyerek, rakiplerine göndermede bulundu.
TOKİ'YE KİPTAŞ ÜZERİNDEN GÖNDERME
İmamoğlu ayrıca, TOKİ ve KİPTAŞ projeleri arasındaki farklara dikkat çekti. İmamoğlu, "2019 yılında başlayan TOKİ konutları henüz tamamlanma aşamasına gelmedi. Buna karşın, bizim 2020 yılında başlattığımız KİPTAŞ projesini söz verdiğimiz gibi iki yıl içinde tamamlayıp, vatandaşlarımıza teslim ettik" ifadelerini kullanarak, projelerin yönetimi ve tamamlanma süreçlerindeki farklılıkları vurguladı.
Melen Barajı konusunda da hükümete seslenen İmamoğlu, gerekli kaynak ve yetkinin kendilerine verilmesi halinde projeyi tamamlamaya hazır olduklarını belirtti.