Ev sahibi ve kiracı sorunları bitmek bilmediği gibi her geçen gün artmaya devam ediyor. İBAN yoluyla kira ödeyenler dikkat! Havale ücreti detayına dikkat etmezseniz suçlu taraf olabilirsiniz. O ücret yüzünden evden apar topar çıkarılabilirsiniz...
Türkiye'de kira fiyatlarındaki artışın gölgesinde, kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların sayısı her geçen gün artıyor. Son dönemde, özellikle kiracıların IBAN üzerinden kira ödemeleri mahkemelerin gündemini işgal ederken, Yargıtay'dan kritik bir karar geldi.
KİRA EKSİK DİYEREK TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU
Ev sahipleri, kiracılarını çıkarmak için farklı yöntemler denemeye başladı. Bir kiracının IBAN üzerinden kira ödemesini mahkemeye taşıyan ev sahibi, kiranın eksik yatırıldığı gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu. Peki, havale ücretinin kesilmesi gerçekten eksik kira olarak değerlendirilebilir mi?
Avukat Cansen Erdoğan konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Son zamanların üzerinde en çok ihtilaf yaşanan konularından biri olan Kiracı- ev sahibi uyuşmazlıklarında kira bedeli kadar bedelin ödenme şeklinde de ne yazık ki pek çok tartışma ve anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu anlaşmazlıkların çözümünde sadece Türk Borçlar Kanunu’ndan değil yanında diğer birçok kanundan, mevzuattan, düzenlemeden yararlanılmaktadır." dedi.
HAVALE ÜCRETİ KİRADAN DÜŞER Mİ?
Havale işleminin bankaların faaliyetleri arasında yer aldığını vurgulayan Erdoğan, "Havale, bankaların faaliyet konuları arasında yer alan işlemlerden biridir. Her ne kadar Bankacılık Mevzuatında yürürlük alanı bulsa da havale işlemi, Borçlar Kanunu’nun 457-462. maddelerinde de düzenlenmiştir. Buna göre, “havale göndericisi”, havale işlemi ile bir miktar paranın 'havale alıcısı' olarak belirlediği bir kişiye ödenmesi hususunda (havale ödeyicisi) bankayı yetkilendirmiş olmaktadır.
Yapılan yargılama neticesinde mahkeme, yatırılan kira bedelindeki noksanlığın, banka işlemleri nedeniyle oluşan masraflardan kaynaklanan kesintilerden dolayı olduğu cihetle, ödenmemiş bir kira ücreti bulunmadığını dolayısıyla da tahliye davasında ev sahibinin haksız olduğu gerekçesiyle davayı reddediyor ancak, ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozuyor." şeklinde konuştu.
Kira borcunun "götürülecek borçlar" kapsamında olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Özetleyecek olursak kira borcu ‘götürülecek borç'lardan olup kiracı kira bedelini ev sahibine tam ve eksiksiz ödemekle yükümlüdür. Banka tarafından yapılan kesintilerden kiracı sorumlu olup bunların ödenmemesi temerrüt sebebiyle tahliye sonucunu oluşturur. Yargıtay ve Yargıtay Genel Kurulu kararı yerindedir, hakkaniyete de uygundur." dedi.