Hastalar eczane eczane ilaç arayışında: Sabit kur ilaç sektörünü yok ediyor

Hastalar eczane eczane ilaç arayışında: Sabit kur ilaç sektörünü yok ediyor

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, Türkiye'de ithal ilaç temininde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, ilaç yokluğunun yüzde 20 civarında olduğunu ve hastaların ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kaldığını söyledi. İlaç yokluğunun temel nedeninin, sabit kur politikası olduğunu belirten Abbasoğlu, günümüz koşullarına uygun şekilde ilaç fiyatlandırma politikasının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

İthal ilaçların temininde yaşanan sıkıntılar, döviz kuru dalgalanmaları ve sabit kur uygulaması nedeniyle giderek büyüyor.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, ithal ilaç krizine ve bu duruma yönelik çözüm önerilerine dair açıklamalarda bulundu.

Abbasoğlu, ilaç fiyat politikası sebebiyle sık sık ilaç eksikliği yaşandığını belirterek, "Bu dönem de devletimizin belirlemiş olduğu ilaç fiyat politikası nedeniyle ilaç yokluklarını sık sık görmeye başladık. 2004 yılında ilk defa yürürlüğe giren yönetmelikte ilaç fiyat kararnamesi o dönemin şartlarında belli sabit bir kura bağlanmıştı. Aradan geçen yirmi yılda bu ilaç fiyat kararnamesine herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dönem dönem iyileştirmeler yapıldı fakat sabit kur uygulaması ilaçtaki yokluğun asıl temel sebebi" dedi.

'KUR FARKI SORUNU BÜYÜTÜYOR'

Abbasoğlu, günümüz koşullarına uygun bir fiyatlandırma politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. "Şu anda reel euro kuru 38 TL’nin üzerinde, ancak ilaçta uygulanan euro kuru 17.54 TL. Aradaki makasın büyüklüğü, ithal ilaçlarda ciddi sıkıntılara neden oluyor. Sorunun çözümü için 20 yıl önceki şartlara göre belirlenen fiyat kararnamesinin günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda ortak akıl ile hareket edilmeli ve ilgili bakanlığın acilen adım atması gerekiyor" diye konuştu.

'KRONİK HASTALAR MAĞDUR OLUYOR'

Özellikle ithal ilaçlarda ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda yaşanan eksikliklere dikkat çeken Abbasoğlu, hastaların eczane eczane dolaşarak ilaç bulmaya çalıştığını belirtti. "Kanser, şeker ve insülin gibi kronik hastalıklara yönelik ithal ilaçlar şu an büyük bir sorun teşkil ediyor. İlaç yokluğu kronikleşmiş durumda ve son beş yıldır dönem dönem bu sıkıntıları yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'İLAÇ YOKLUĞU YÜZDE 20 SEVİYESİNDE'

Abbasoğlu, şunları söyledi:

"Özellikle kronik hastalıklara ait ilaçlarda, kanser ilaçlarında, şeker ilaçlarında, insülinlerde ve özellikle yurt dışından ithal edilen ilaçlar bu sıkıntı şu an boy göstermeye başladı. İlaç yokluğu kronik bir sıkıntı ülkemizde. Aşağı yukarı beş yıldır biz bu sıkıntıları yaşıyoruz dönem dönem. Burada bu sıkıntılar dönem dönem bazı ilaçların firmalar tarafından ithalatının durdurulması dönem dönem de geri çekilmesi gibi karşımıza çıkıyor. Özellikle kronik hastalıklardaki ilaçlarda hastalarımız mağduriyet yaşayabiliyor. Burada yine dediğim gibi bu fiyat kararnamesine bağlı olan sıkıntının bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Şu an için ilaç yokluğu bizim edindiğimiz kayıtlara göre yüzde 20 civarında ülkemizde. Hastalarımız geldiğinde eczanelerimizde ilacını alıp gitmek istiyor. Fakat depolarda ve firmada ilaçların bulunmamasından kaynaklı eczane eczane gezmek durumunda kalıyor hastalar. Biz burada tabii hastalarımızı yönlendiriyoruz. Yani bizde yoksa başka bir eczacı arkadaşımızdan alması konusunda yönlendiriyoruz fakat burada asıl konu bu ilaç yokluğunun kökünden sorunun çözülmesi."

'MİLLİ İLAÇ POLİTİKASI ŞART'

Abbasoğlu, ilaç sıkıntısına kalıcı bir çözüm bulunması için Türkiye’nin milli bir ilaç politikası geliştirmesi gerektiğini belirtti. "Son yaşadığımız pandemi döneminde gördük ki parası olan ülkelere aşı var, parası olmayan ülkelere aşı yok. Aşı üreten ülkelerin önünde adeta diğer ülkeler kuyruğa girdi. Yani ilaç artık öyle bir şey haline geldi ki dünyada silahtan hemen hemen daha öne geçmiş diyebiliriz." dedi.

Abbasoğlu, yerli ilaç üretiminin desteklenmesi gerektiğini vurgularken, ilaç sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmak için AR-GE çalışmalarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtti. "Türkiye'de şu an 63 tane eczacılık fakültesi var ve bu fakültelerde ciddi anlamda AR-GE çalışması yapılabilecek kapasitede bilim adamımız var. Onlardan destek alınarak, akademi, Bakanlığımızın ve bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle ciddi anlamda bir ilaç hamlesi yapılması gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN