Tarıma yönelen girişimcilerin yeni gözdesi ‘Süper Meyve’ oldu. Kısa sürede ürün veren ve karı katlanarak artan bu ürünü yetiştirenlerin sayısı son yıllarda git gide artıyor. İşte, ‘Süper Meyve’ olarak tanımlanan o ürün…
Anavatanı Kuzey Amerika olan ve süper meyve olarak anılan aronya, Türkiye’de 2012’den bu yana tanınsa da üretim ve yaygınlığı birkaç yıldır artmış durumda. İçeriğindeki yüksek oranda antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi bulunan aronya, sindirim sistemini düzenlemesi ve kalp sağlığına önemli etkileri ile tam bir şifa kaynağı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı Aronya Fizibilet Raporu ve Yatırımcı Rehberi’ne göre, aronya 4 senede yapılan yatırım ve işletme masraflarını karşılayarak üreticiyi kara geçirme özelliğiyle hem yatırımcı hem de girişimcilere yeni bir alan açarak, ilgi odağı haline geldi.
Dünya Gazetesi’nden Sevilay Çoban, bu haftaki yazısında aronya yetiştiricileriyle konuşarak bu meyvenin hem üreticilere hem de girişimcilere sağladığı kazançları derledi…
“HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ FORMA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Türkiye’de aronyanın yetiştirilmesine öncülük eden girişimcilerden Agronomist Aylin Kalafatoğlu, Dr. Aronia ile TÜBİTAK Marmara Teknokent’te yer alan gıda temalı Kuluçka Merkezi’nde yerini aldı. Kalafatoğlu, “TÜBİTAK Marmara Teknokent ile yaptığımız işbirliği şirketimizin Ar-Ge ve üretim çalışmalarını daha ileri seviyelere taşıma kararlılığının bir göstergesidir” derken, “Ar-Ge çalışmaları devam eden yeni ürünleriniz var. Bu yıl içerisinde geliştireceğimiz ürünlerle ürün çeşitliliğimizi arttıracağız. Öncelikli hedefimiz, aronyayı herkesin tüketebileceği ulaşabileceği bir forma dönüştürmek” dedi.
“ASIL VERİM EKİM YAPILDIKTAN 3 YIL SONRA ALINIYOR”
Balıkesir Savaştepe’de yaşayan sağlık teknikeri Gülçin Yazıcıoğlu ise İstanbup Tıp Fakültesi’nde 15 yıl patoloji teknikeri olarak görev yaptıktan sonra, şehrin kalabalığından sıkılarak babasının yanına yerleşerek aronya yetiştirmeye başladı. 2 sene önce 5 dönüme 2.000 fidan ekerek işe başlayan Yazıcıloğlu, , "Asıl verim, ekim yapıldıktan 3 yıl sonra elde ediliyor. Ortalama bir fidan 10 ile 15 kilogram arasında meyve veriyor. Hedefim ürünü ihraç ederek bu alandaki girişimini büyütmek” diyor.
YALOVA ARONYASI COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI
Yalova’da 22 kadının girişimi ile faaliyet gösteren Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Türk Patent Ve Marka Enstitüsü tarafından Yalova aronyası ismi ile coğrafi işaret tescil belgesi verilen organik aronyayla tıbbi bitkiler üzerine üretim yapıyor. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Naz Tezcan, şimdiki hedeflerinin güneş enerjili kurutma tesisi kurmak olduğunu, patent başvurusunu yaptıkları öğütülmüş aronyanın özellikle sanayide çok fayda sağlayacağının belirtti.
TİCARETTE EN YÜKSEK KAZANÇ ARONYADA
Çalıya benzeyen, 3-4 metreye kadar büyüyen aronya, mor üzümsü meyveleri olan bir bitki. Asıl isi Chokeberry olan meyve Akdeniz ile Ege’nin sahil şeridinde daha sık yetişiyor. Fidanlarının ömrü en az 25 yıl olan bitkinin ömrü iyi bakımlı bahçelerde ise 30 yılın üzerine çıkabiliyor. Kanserle mücadelede etkili bir yere sahip olan aronya, hücrelerin yenilenmesine katkı sağlıyor. Yapılan çalışmalarla içerisindeki antioksidanın çilek, nar ve goji meyvesindeki antioksidandan 4 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Don ve böcekten etkilenmeyen aronya ticarette de oldukça yüksek kazanç imkanı sağlıyor.