İstanbul’daki okullarda kantin kiraları için fahiş artışlar talep edilince esnaf isyan etti. Bu artışların olması halinde ürünlerin zamlanacağını belirten esnaf, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak zamlara "dur" denmesi gerektiğini söyledi.
İş yeri kira artış oranı yüzde 55.9 olsa da devlet okulları, kantin kiralarında yüzde 1600’ü aşan zamlar talep ediyor. İstanbul’un özellikle Pendik, Bakırköy, Avcılar, Kadıköy gibi ilçelerindeki okullarda kantinlerin kira artışı için yüzde 200 gibi oranlardan başlayıp yüzde 1.600’ü aşan artışlar talep edildi.
Sözcü'nün haberine göre; İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, bu artışları esnafın karşılayamayacağını, artışların fiyatlara yansıyacağını ve esnafla birlikte öğrenci ile velilerin de mağdur olacağını belirtti.
Pendik’te bulunan Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu’nda okul müdürü ve Okul Aile Birliği Başkanı, kantin için aylık 100 bin lira kira talep etti. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün 65 bin, yine milli eğitim müdürlüğünde görevli şefin 70 bin lira talep ettiği kira bedeli için esnaf odası temsilcisi 40 bin TL önerdi.
MERDİVEN ALTI UYARISI
Önceki sözleşme bedelinin aylık 20 bin 482 lira olduğu okulda Okul İşletmesi Muhammen Bedel Tespit Komisyonu, kira bedelinde anlaşma sağlayamadı. Sapankaya, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun iş yeri kira artış oranı olan yüzde 55.91’i bile dikkate alsalar biz ürünlere bu yıl zam yapmayacaktık. Ancak 100 bin liralara dayanan kiralar karşısında nasıl yapmayalım” diye sordu.
Merdiven altı tehlikesine de dikkat çeken Sapankaya, “Fahiş fiyatlar nedeniyle bazı esnaflar merdiven altı ürünlere yönelebiliyor. Biz ulusal firmalardan öne çıkan markalı ürünleri kullanmalarını istiyoruz. Örneğin böyle bir markanın kaşar peynirinin kilogram fiyatı 310 lira. Ancak kira gideri, personel gideri artınca, maliyetli ürün yerine kilogramı 70 liralık merdiven altı kaşar peynirini kullanacaklar” dedi. Sapankaya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kantinlerindeki fahiş kira talebine ‘dur’ demesi gerektiğini vurguladı.