CNN Travel tarafından dünyanın en iyi 50 hamur işi seçildi. Listeye o lezzetiyle damga vuran Türkiye bakın hangisiyle listede? İşte dünyanın en iyi hamur işleri ve Türkiye’den listeye giren o lezzet…
CNN Travel dünyanın en iyi hamur işi ürünlerini seçti. Listeye Türkiye’den o lezzeti de ekleyen CNN Travel o lezzetimize resmen övgüler yağdırdı…
SİMİT DÜNYA LİSTESİNDE
CNN Travel’in simitten övgüyle bahsetmesi dikkat çekti. Türkiye’nin ünlü sokak lezzetlerinin başında gelen simit için “Yanmış kabuk, ekmeklere hafif bir tatlılık katıyor” ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda yazıda simitçilerin sokak sokak gezerek simit satmasının her geçen gün azalmasından da bahsedilirken, tezgah satışlarının yaygınlaşmasına dikkat çekildi.
Listeye giren en iyi hamur işlerinden ilk 10 sıralaması ise şu şekilde:
Luchi, Bangladeş: Kızgın yağa batırılan yumuşak buğday hamuru, ülkenin aromatik körileri ile mükemmel bir uyum sağlayan kabarmış, altın renginde bir gözlemeye dönüşüyor. Bangladeş'te kahvaltıda sıklıkla beyaz patatesli köri ile servis edilen popüler bir seçimdir.
Pão de queijo, Brezilya: Brezilya peynirli ekmeği olarak da bilinen bu lezzet, Brezilya’nın popüler atıştırmalık ve kahvaltı yemeğidir. Fırında peynirli rulo ya da peynirli çörek olarak tanımlamak mümkün.
Montreal bagel, Kanada: Bagel hamuru yumurta ve balla karıştırılarak el şekli verilen halkalar pişmeden önce ballı suda kaynatılıyor. Bu lezzeti 24 saat fırından sıcak almak mümkün.
Marraqueta, Şili: 19’uncu ve 20’inci yüzyılların başında Avrupalı göçmenlerin akını, buğday ekmeği geleneklerini Şili’ye getirmiş ve ülkenin en sevdiği atıştırmalık olmuştur. Dört loba bölünmüş marraqueta'nın iç kısmı soluk, yumuşaktır ancak her yerde bulunan rulo tamamen kabuğuyla ilgilidir.
Shaobing, Çin: Huoshao olarak da adlandırılan Shaobing, kuzey Çin mutfağında pişmiş, mayasız, katmanlı bir gözleme türüdür. Shaobing, dolgulu veya dolgusuz, susamlı veya susamsız yapılabilir.
Injera, Etiyopya: Injera Afrika ülkelerinin farklı tahıllar ile hazırlanan mayalanmış yassı ekmeğidir. Etiyopya'da geleneksel olarak teff unundan, Somali de ise sorgum unundan yapılıyor ama darı, arpa ve pirinç de kullanılıyor.
Lavaş, Ermenistan: Ermenistan’da UNESCO Somut Olmayan Miras olarak kabul edilen lavaş, ülkenin kültürünün merkezine yerleşmiştir.
Baget, Fransa: Parisli yemek tarihçisi Jim Chevallier’in modern bagetlere benzettiği uzun, dar ekmekler 19’uncu yüzyılda ön plana çıktı.
Khachapuri, Gürcistan: Haçapuri, içi peynirle doldurulmuş ekmekten oluşan geleneksel bir Gürcistan yemeğidir.
Pai bao, Hong Kong: Hong Kong'un pamuk gibi yumuşacık ve kabarık ekmek çeşitleri zaten ünlü. Ancak Tangjong metodu diye bilinen bir teknikle yapılan pai bao hepsinden daha yumuşak oluyor.