DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yerel seçimlerde Doğu ve Güneydoğu’da birçok il ve ilçede asker ve polislerden oluşan “taşımalı seçmen” haberlerinin kamuoyuna yansıması ve halkın tepki göstermesinin ardından konuya ilişkin tartışmaları meclis gündemine taşıdı. Bakanlar Yerlikaya ve Güler için Meclis'e önerge veren Yeneroğlu, "Bu talimatı kim verdi?" diye sordu.
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 31 Mart yerel seçimleri sırasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı illerde asker ve polislerden oluşan "taşımalı seçmen" iddialarının gündeme gelmesi üzerine harekete geçti. Kamuoyunun tepkisini çeken ve sosyal medyada yer bulan bu haberler sonrasında Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e konuya dair soru önergesi sundu.
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu
İddialara göre, Batı ve İç Anadolu'da görevli asker ve polisler, oy oranlarını iktidar lehine değiştirmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya taşınmıştı. Yeneroğlu, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a atıfta bulunarak, kanunun oy kullanma yetkisi ve sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenlerin oy kullanmalarına dair hükümlerini hatırlattı. Sosyal medyada görülen askeri ve emniyet personelinin yasa dışı bir şekilde oy kullanma işlemine katıldığını ve bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.
Yeneroğlu, bakanlara yönelik olarak, bu personelin görevlendirilme amacı, hangi illere gönderildikleri ve bu talimatı kimin verdiği gibi soruları içeren bir soru önergesi verdi. Ayrıca, bu kişilerin seçmen listesinde kayıtlı olup olmadıkları ve gittikleri yerlerde hangi görevleri ifa ettikleri soruldu.
‘BU TALİMAT KİM TARAFINDAN VERİLMİŞTİR?’
Yeneroğlu, konuya ilişkin olarak Bakan Yerlikaya ve Güler’e şu soruları yöneltti;
1. “Taşımalı seçmen” olarak adlandırılan ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde
göründüğü şekilde usule aykırı oy kullandığı değerlendirilen askeri personelin ve
emniyet personelinin Doğu ve Güneydoğu’da görevlendirildiği iddiaları doğru mudur?
Doğru ise bu personel hangi görev kapsamında hangi il ve ilçelere gönderilmiştir?
Doğru ise bu talimatı kim vermiştir?
2. Sandık seçmen listesinde kaydı olmadığı halde resmi olarak görevlendirildiği için
gittiği bölgede oy kullanan personel sayısı kaçtır?
3. Söz konusu kişiler seçmen listesinde kayıtlı mıdır? Kayıtlılarsa bu kişilerin kayıtlı
olduğu hanelerdeki seçmen sayıları incelenmiş midir?
4. Bu personel, oy kullanma işlemi dışında gittikleri yerlerde başka hangi görevleri
ifa etmişlerdir?