CHP Lideri Özgür Özel, buğday alım fiyatlarını protesto etmek için çiftçiyle Trakya'daki Buğday Mitingi'nde omuz omuza durdu. CHP'nin büyük Buğday Mitingi'ne traktör konvoyuyla giden Özgür Özel, "Buğday, saman bile ithal ediliyor. Maalesef Trakya'da tarım geriledi" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı Trakya Buğday Mitingi Tekirdağ’ın Hayrabolu İlçesi’nde düzenlendi. CHP lideri Özgür Özel 'Buğday Mitingi'ne traktör konvoyuyla gitti. Burada iktidara seslenen çiftçiler, 'Çalışırken battık', 'Emekli vurdu, çiftçi gömecek', 'Milli ekonomi kaynağı tarımdır' dövizlerini kaldırdı.
Miting alanında vatandaşlara seslenen Özel, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Mitingde açıklamalarda bulunan Özgür Özel, "Geldiniz, beraber oldunuz, omuz omuza verdiniz ve sesinizi bütün Türkiye'ye duyurdunuz, bütün dünyaya duyurdunuz. 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini, birinci parti yaptık" ifadelerini kullandı.
'KÖYLÜLERİN İKTİDARINI KURACAĞIZ'
CHP lideri miting alanında şunları söyledi:
"31 Mart'ta sizi unutmayacağız demiştik. 10 bin lira ile geçinmek zorunda kalan emeklinin sesini duyuracağız, ürünü para etmeyen, hakkını alamayan, alnının terinin hakkını alamayan çiftçinin sesini duyuracağız dedik. 31 Mart'tan sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna kapılmadık. Belediye başkanları görevini yapacaklar, biz çok çalışacağız ve bu ülkede bir kez daha halkın iktidarını, CHP iktidarını, köylülerin iktidarını kuracağız.
'KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR'
Bugünlerde birilerinin köylüye 'Al ananı da git' dediğine bakmayın; Siz şanlı bayrağın yanındaki yazıya bakın; 'Köylü milletin efendisidir!'
6 Haziran günüydü hububat alım fiyatları açıklandı. Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendiside Ziraat Odası Başkanı olan 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu'nun 5 yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanınız bize seslendi: 'Genel başkan buraya gel sesimizi Türkiye'ye duyur' dedi.
'BUĞDAY FİYATININ 15 LİRA OLMASI LAZIM'
Cumhurbaşkanı'yla yaptığımız görüşmede şunu söyledim; Tam iki hafta boyunca herkesle görüştük. Geçen hafta Rize'de memleketinizdeydim. Çaya verilen fiyat 17 lira, maliyetin üç lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9.25 lira. Maliyetin 2.5 lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir... Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez, bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim.
Mutlaka taban fiyatların maliyetlerin üzerinde makul bir kârla belirlenmesi lazım. Hiç değilse kilo başına 4 lira destek verilerek bu fiyatın telafi edilmesi için buğday fiyatının 15 lira olması lazım.
'TÜRKİYE BUĞDAYI SAMANI BİLE İHTAL EDİYOR'
Türkiye kişi başı yıllık ekmek tüketiminde 200 kilo ile dünya birincisi. Bu bir gerçeklik. Bunun bir sebebi alışkanlıklarımız ama önemli bir sebebi de yoksulluğumuz. Ekmek fiyatları bu Türkiye'nin en önemli meselelerinden bir tanesi. Bugün buğdayın ekim alanları 1998'de 9.8 milyon hektarken bugün 6.8 hektara geriledi. Yani 25 yıl geriledi nüfusumuz 25 milyon arttı ama buğday tarımı yaptığımız alan 3 milyon hektar azaldı. 3 milyon hektar 5 tane Tekirdağ demek. Oysa nüfus arttı, boğaz arttı, ihtiyaç arttı. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde 67 milyon nüfusumuz vardı ve o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 84 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. O günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken şimdi buğdayı bile samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi. 2023 yılında geçen sene 11.7 milyonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı gerçekleşti.
'ONLAR DEVLET ADAMIYDI, GÖZÜNÜZÜN İÇİNE BAKARDI'
Eskiden taban fiyatları, başbakanlar, tarım bakanları açıklardı. Benim memleketim Manisa’da gelirdi tarım bakanı ya da başbakan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Allah hepsine rahmet eylesin… Milletin gözünün içine bakardı, otobüsün üstüne çıkardı ve tütün taban fiyatını, üzüm taban fiyatını açıklardı. Millet beğenirse kasketi alır havaya atardı. Gazeteciler, havadaki kasketin fotoğrafını çekerdi: Taban fiyat beğenildi kasketler havada diye… Oradan güle oynaya ayrılırlardı. Yok fiyat yeterince iyi değilse, alırdı çiftçi kasketini yere çalardı. Bu sefer yerdeki kasketin fotoğrafı çıkardı, fiyat beğenilmedi denilirdi. Fiyata ilave düzenleme yapılırdı. Onlar devlet adamıydı, gözünüzün içine bakardı. Ecevit bakardı, İnönü bakardı gözünüzün içine. Şimdi gecenin 11 buçuğunda tweet atıyorlar. Tweet atarak fiyat verenlerin, mazot artmışken, gübre artmışken, bütün masraflar ikiye katlanmışken, buğdaya yüzde 10 zam verenlere, bunu da tweet atarak söyleyenlere yazıklar olsun.
'7 TANE ÇEYREK ALTIN KAYIP'
Altın hesabı şaşmaz. Bütün Türkiye’ye ilan ediyorum ki 2005’te 1 ton buğday 9.5 çeyrek altın alıyordu. Bu açıklanan fiyatla bugün 1 ton buğday sadece 2.5 çeyrek altın alabiliyor. Yani 1 ton buğdayı koy önüne 7 tane çeyrek altın kayıp. Her bir Tekirdağlının, Trakyalının 7 çeyrek altınını çaldılar. Alnınızın terini, evladınızın rızkını çalanlara yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız.
ÇİFTÇİLERİN BANKALARA BORCU 1 SENEDE YÜZDE 88 ARTTI'
"Çiftçilerin bankalara borcu 1 senede yüzde 88 artmıştır" diyen Özel, "Hep beraber görüyoruz ki 670 milyar lira çiftçilerin bankalara borcu vardır. Ortalama çiftçi yaşı 58'dir. Gençler artık tarımda geçinemiyor, gençler gidiyorlar fabrikalara, madenlere... Her 4 genç çiftçiden 3'ü 'gelecek sene fırsatım olursa tarlada çalışmam, fabrikada işe girerim' diyor" ifadelerine yer verdi.
Özgür Özel, dolu yağışının başlaması üzerine sözlerini sonlandırdı.