Samsun'un Bafra Ovası'nda üretiliyor rengarenk hasat süreci büyük kazanç getiriyor. Bahçesine bunu eken bir servetin sahibi oluyor. Hasat sonrası üreticinin yüzü gülüyor. Rusya ise bu ürün için sıra bekliyor.
Samsun'un Bafra Ovası'nda 100 dekarlık alanda üretimi gerçekleştirilen karnabaharların hasat süreci tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, "Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi"ni faaliyete geçirirken Samsunlu üreticide bu durumu fırsata çevirdi. Bafra ilçesi Osmanbeyli Mahallesi'nde üretimi yapılan renkli karnabaharlar üreticinin yüzünü güldürüyor. İl Tarım Müdürlüğü tarafından Hüseyin Bayrak'a ait arazide uygulanan proje ile birlikte sarı ve mor karnabaharların hasadı tamamlandı.
ŞİFASI SAYMAKLA BİTMİYOR
Son yıllarda oldukça popüler bir hale gelen renkli karnabaharlar sağlık açısından da birçok farklı fayda sağlamaktadır. Beyaz karnabaharlar yıllardır sofraları süslerken artık yerini mor, yeşil ve turuncu renklerde üretilen karnabaharları almaya başladı. İçerdiği besin değeri ile dikkat çeken renkli karnabaharlar antioksidan bakımından oldukça zengindir.
Vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı koruyan renkli karnabahar kanser riskini en aza indirerek vücudun gerekli duyduğu lif oranını karşılar. Sindirim sistemin düzenleyen lifli besinler uzun süre tokluk hissi sağlarken diyet listelerinde de kilo kontrolüne yardımcı oluyor.
İçeriğinde yer alan C vitamini, K vitamini, folik asit, potasyum ve magnezyum ile birlikte vücudun gerekli duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayan renkli karnabahar bağışıklık sistemini güçlendirip kemik sağlığını korumaktadır. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıkları riskini de en aza indiriyor.
RUSLAR KAPIŞ KAPIŞ GÖTÜRÜYOR
2020.000 karnabahar hasat edildikten sonra ihracatta hazır bir hale getirilmektedir. Tırları yüklenen karnabaharlar ise uzun Rusya yolculuğuna çıkıyor. Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, oldukça verimli topraklara sahip olan Bafra Ovası’nın 2022 yılında 870 ton kışlık ve yazlık sebze üretiminde görev aldığını aktardı.
İbrahim Sağlam, "Burada en başta biliyorsunuz kırmızı lahana, lahana, pırasa, karnabahar, hepsi içerisinde toplamda 870 ton bir üretimimiz var. Bunun içerisine baktığımızda karnabaharda da toplam 16 bin dekar alanda 60 tona yakın bir karnabahar üretimimiz var. Geçtiğimiz yıl renkli karnabahar, turuncu, sarı mor şeklinde değişik renklerdeki karnabahara dış pazarda ihracata yönelik bir talep geldi. Burada da Osmanbeyli köyümüzde bugün hasadını yaptığımız çiftçimiz hem üretimini hem paketlemesini hem de ihracatını yapıyor." şeklinde konuştu.
ALTERNATİF ÜRÜN ÜRETİMİ
100 dekarlık alanda Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile birlikte gerçekleştirilen projeyi işaret eden Sağlam, proje bedeli olarak 550.000 TL ödeme yapıldığını belirterek 221 renkli karnabahar fidesinin çiftçilere dağıtıldığını söyledi. Renkli karnabahar sayesinde pazar oluştuğunu ifade eden Sağlam, Bafra Ovası’nın alternatif ürünü olduğunu da aktardı. Gelecek yıl rakamların 1000 ile 1500 dönüm olarak görülmesini beklediğine aktaran Sağlam, renkli karnabaharların dış pazara yönelik üretildiğini belirterek Rusya'ya ihracat yapıldığını aktardı.