İstanbul Bahçelievler’de belediyenin esnafla ruhsat kavgası büyüyor. Online kitap satış platformu Kitapyurdu’nun süresi dolan ruhsatını da yenilemeyen, Belediye'nin, yenileme karşılığında bağış talep ettiği belirtilmişti. Hukuki dayanağı olmayan ruhsat yenilememe durumu Yenibosna’da bulunan kumaşçı esnafıyla boyut atladı. Bölgede 30 yıldan fazla süredir varlık gösteren 700’den fazla esnafın ruhsatını yenilemeyen belediye, ‘Çıkın gidin diyor.’ Çıkmaza giren durum için bir çözüm yolu da sunmuyor.
BERFU KARGI
İstanbul Bahçelievler’de belediyenin esnafın ruhsatını yenilememesi ilçede giderek bir krize dönüşmeye başladı. ‘Ruhsat yenilememe’ olayı geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en büyük online kitap satış platformu olan Kitapyurdu’nun ruhsatının yenilenmemesi ile ortaya çıkmıştı. KARAR’ın gündeme getirdiği olayda belediyenin skandal bir talepte bulunduğu da ifade edilmişti. Belediyenin 160’tan fazla kişinin istihdam edildiği Kitapyurdu’nun operasyon merkezi olan binanın rutin bir şekilde yenilenmesi gereken ruhsatının yenilenmesi için 5 milyon lira bağış talebinde bulunduğu açıklanmıştı. Belediye bu durumu yalanladı. Ancak bölgede faaliyet gösteren şirketler ve esnaf benzer mağdurların olduğunu söyledi.
'İŞİMİZLE OYNAMAYIN, RUHSATIMIZI VERİN'
Belediyenin ilçede esnafla girdiği ruhsat kavgası geçtiğimiz hafta boyut değiştirdi. Yenibosna Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 30 yılı aşkın ticaret yapan kumaşçı esnafı Bahçelievler Belediye Başkanlığı binasının önünde eylem yaptı. Yenilenmeyen ruhsatları için başta Başkan olmak üzere bir yetkili veya yetkililerle görüşmek istedi. Ancak bir muhatap bulamadı. Belediye önünde açıklama yapan kumaşçı esnafı, “Ekmeğimizle oynamayın ruhsatlarımızı verin. Bizler, yıllardır bu mahallede faaliyet gösteren ve ailelerimizi geçindiren esnaflarız. Bahçelievler Belediyesi'nin ruhsat sorunu nedeniyle dükkanlarımızı boşaltmamızı istemesi, bizleri büyük bir mağduriyete sürüklüyor. Bu sürecin adil bir şekilde yönetilmesini ve çözüm bulunmasını talep ediyoruz" dedi.
RUHSATI VERİLECEK DİYOR AMA MUHATAP YOK
Kumaşçı esnafı Olgun Altın, belediyeye sert tepki gösterdi. “Bu insanlar kavgadan gürültüden yana. Biz anladık ki kendi iş yerlerimizi değil, belediyeyi de kurtarmamız gerekiyor. Belediye de işgal edilmiş. Sahipsiz kalmış. Biz sonuna kadar direneceğiz. Onlar utansınlar. Hakkımızı arıyoruz, muhatap bulamıyoruz” ifadesini kullandı. Uğur Öztürk ise şunları söyledi: “Belediye bize diyor ki 'ruhsat alacaksınız'. Evraklarımızı götürüyoruz, 'başvuru alınmıyor' diyor. Ruhsat almak için belediye değil de nereye gideceğiz? Bahçelievler Belediyesi esnafı dikkate almıyor. 'Biz mühürleyelim siz mühürleri kırın devam edin' diyorlar. Çözümleri bu, başka da bir çözüm önerileri yok. Biz esnaf olarak hakkımızı kanuni yollarla arayacağız. Ruhsat isteyen belediye vermeyen yine belediye.”
POLİSLE ESNAF KARŞI KARŞIYA GELDİ
Bu arada esnaf belediye önündeyken, zabıtaların dükkanları mühürlediği haberi geldi. Mahalleye dönen esnafı bu kez de Çevik Kuvvet polisi bekliyordu. Polis esnafın eylem yapmalarına izin vermedi. Polisle karşı karşıya gelmek istemeyen esnaf da eylemi sonlandırdı. Ancak talepleri yerine getirilmedi ve sorunları da çözüm bulmadı.
BELEDİYE: DÜKKANLAR YASAL DEĞİL
Öte yandan esnafın eylemi sonrası açıklama yapan Bahçelievler Belediyesi, mühürleme işlemi yapılan işletmelerin konut bölgesinde olduğunu çoğu konutların gayrı yasal bir şekilde dükkâna dönüştürüldüğünü ifade etti. Açıklamada “Ruhsat yönetmeliğine göre kumaş depolama ve toptan satış yerleri 2. sınıf gayrı sıhhi müesseseler kapsamında. Faaliyette bulunabilecekleri yerler ise sanayi bölgeleri ve konuttan uzak depolama alanları olmalı” denildi. Esnafın yükleme ve boşaltma sırasında trafiği olumsuz etkilediği belirtildi.
DÜKKANLAR KAÇAK DEĞİL, HEPSİ İZİNLİ
Ancak belediyenin açıklamasını esnaf doğrulamıyor. Dükkanlarının kaçak olmadığını, esnafın çoğunun mülk sahibi olduğunu ve dükkanları da dükkan olarak aldığını söylüyor. Aynı bölgede faaliyet gösteren başka bir esnaf da kendilerine ruhsatının yenilenmemesine rağmen yeni yapılan binaların altındaki dükkanlara ruhsat verildiğini söyledi. Belediye başkanının seçimden önce mahalleye gelip kazanırsam kumaşçı esnafını buradan kaldıracağını söylediğini belirtti. Esnaf ayrıca zabıtanın ara ara gelip bir kaç dükkanı mühürlediğini sonrada kendilerine mührü kırıp çalışmaya devam edebileceklerini söylediğini aktardı.
"DÜKKANLARI 30 YILDAN SONRA YENİ Mİ FARKETTİNİZ"
KARAR’a konuşan Dilan Tekstil’in sahibi Ercan Erk, yaşanan mağduriyetin büyük olduğunu söyledi: “30 yıldır buradayız. 30-40 sokak boyunca 700’den fazla kumaşçı esnafı var. Şimdiye kadar ruhsatla çalıştık. Süresi bitmiş ruhsatımızı yenilemek istiyoruz ancak belediye yenilemiyor. Buradaki binaların hiç birinde iskan yok. 30 yıldır burada iş yapan kumaşçı esnafıla ilgili sorun yokken ruhsat yeni mi geldi aklınıza, yeni mi farkettiniz bu dükkanlar yerleşim alanı ortasında kaldığını. Belediye bize bir yer gösterse, Kuyumcu Kent veya Tekstil Kent gibi seve seve gideriz. Kimse de burada kalmaz. Öyle bir durum da yok. Sadece çıkın gidin diyor. Kimse dükkanını kapatıp gitmez. Biz belediye önünde eylem yapınca, gelip bize, ‘avukat tutun dava açın biz de kararı kaldıralım, ruhsatlarıda yenileyelim’ dediler. Madem ruhsatı yenileyebiliyorsunuz, bu yapılanın anlamı ne?” Erk, avukat tuttuklarını ve dava açacaklarını söyledi.