DEVA Partisi lideri Babacan, Suriye'deki geçiş sürecinde çoğulcu demokrasi ve azınlık haklarının korunması gerektiğini vurguladı. Babacan, İsrail-Filistin sorununa da dikkat çekerek, "Orta Doğu'ya barış bu sorun çözülmeden gelmez" dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Suriye'de kritik bir döneme girildiğine dikkat çekerek, bölgedeki gelişmeleri ve Türkiye'nin rolünü değerlendirdi. Bir televizyon programında konuşan Babacan, Suriye'de kurulacak yeni yönetimin rövanşist ve intikamcı bir tutum sergilememesi gerektiğini, aksi takdirde yeni bir göç dalgasının yaşanabileceği uyarısında bulundu. Babacan, aynı zamanda İsrail-Filistin sorununa değinerek, bu meselenin çözülmeden Orta Doğu'ya barışın gelmesinin mümkün olmadığını belirtti.
"SURİYE'DE TEMSİL GÜCÜ YÜKSEK BİR YÖNETİM KURULMALI"
Babacan, Suriye'de mevcut rejimin yıkılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak bu durumun sevinçle karşılanırken yeni risklere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Suriye'de 1 Mart'a kadar geçerli olacak bir yönetimin kurulduğunu ve ardından asıl geçiş süreci hükümetinin oluşturulacağını belirten Babacan, bu hükümetin temsil gücünün yüksek olması gerektiğini vurguladı. Babacan, "Suriye'deki bütün kesimlerin temsil edildiği bir yönetim kurmak gerekiyor. Hani Arap'ı, Kürt'ü, Yezidi'si, Nusayris'i hepsinin içinde olacağı bir yapı olmalı. Etnisine, dinine, mezhebine bakmadan bütün kesimler baktığı zaman kendilerini orada görmeli" dedi.
"RÖVANŞİST TUTUM YENİ GÖÇ DALGALARINA YOL AÇAR"
Suriye'deki geçiş sürecinde en önemli risklerden birinin, rejimin bir bakıma temsil ettiği Nusayrilere karşı olası bir rövanşist tutum olduğunu belirten Babacan, "Nusayrilere karşı herhangi bir rövanşist tutum, bir intikam hissiyatıyla herhangi bir girişim olmaması gerekiyor. Oradaki Nusayri vatandaşları da koruyacak, her bir sivili, kadınları, çocukları koruyacak bir yaklaşım gerekiyor" ifadelerini kullandı. Babacan, aksi takdirde yeni bir göç dalgasının yaşanabileceği uyarısında bulundu.
"ÇOĞULCU DEMOKRASİ VE AZINLIK HAKLARI KORUNMALI"
Suriye'de mutlaka çoğulcu bir demokrasinin hedeflenmesi gerektiğini söyleyen Babacan, "Çoğulcu demokrasi ne demek? Azınlık haklarının da korunduğu bir demokrasi demek" diyerek, bu konudaki hassasiyetini dile getirdi.
"İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİ ÇÖZÜLMEDEN ORTADOĞU'YA BARIŞ GELMEZ"
Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırının pek çok olayı tetiklediğini belirten Babacan, İsrail devletinin Gazze'de uluslararası hukuku çiğneyerek bir operasyon yürüttüğünü ve bu operasyonlarda 50 bin insanın öldüğünü, bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu vurguladı. Babacan, "Orta Doğu'daki meselelerin çoğunun kökünde, özünde İsrail-Filistin meselesi vardır. İsrail-Filistin meselesini çözmeden Orta Doğu'daki pek çok sorunu çözmek zaten mümkün olmayacaktır" dedi.
"TÜRKİYE, İSTİKRAR İÇİN DİYALOG KURMALI"
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde çok önemli bir role ve sorumluluğa sahip olduğunu belirten Babacan, "Hükûmet umarım ki bu büyük sorumluluğu yerine getirecek, bu büyük sorumluluğun hakkını verecek adımlar atar. Bu da herkesle kolayca konuşuyor olmakla mümkün" dedi. Babacan, Suriye'deki bazı gruplarla da diyaloğun ilerletilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bu varlığını istikrar ve barış için kullanması gerektiğini söyledi. "En karşıt düşman olarak bildiklerimizle dahi konuşuyor olabilmek lazım. Çünkü bu sorunlar çözülecekse yine nihayetinde diyalogla çözülecek" ifadelerini kullandı.