Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de iklim değişikliği nedeniyle dışarıda geçirilebilecek gün sayısının azalması bekleniyor. Uzmanlar ise konuyla ilgili olarak, "Kış ve sonbahar aylarında daha çok güneşli gün görülecek. Çünkü eskisi kadar soğuk olmayacak. Yani dışarıda geçirilecek gün sayısında yaz günlerinden kaybedip kış günlerinizden kazanılacak" dedi.
ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyenlerinin yaptığı araştırma, iklim değişikliğinin dünya genelinde dışarıda geçirilebilecek gün sayısını etkilediğini ve Türkiye'nin de bu değişimden nasibini alacağını gösterdi. Çalışma, ev dışında geçirilen günlerde yaşanan değişikliklerin, iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkisini ele aldı.
MIT'den Yeon-Woo Choi, Muhammad Khalifa ve Elfatih Eltahir'in yürüttüğü "İklim Değişikliğinin Dışarıda Geçirilebilecek Günler Üzerindeki Etkisinde Kuzey-Güney Eşitsizliği" başlıklı çalışma, geçen mart ayında yayımlandı. Araştırma, 50 farklı iklim modelinin tarihsel sıcaklık verileri ve tahminlerinden yola çıkarak, yıl içinde dışarıda geçirilebilecek gün sayısındaki olası değişimleri inceledi.
Çalışmada, 10 ile 25 derece arasındaki sıcaklık kriteri kullanılarak dünya genelindeki her ülkenin dışarıda geçirilen gün sayısındaki değişimler analiz edildi. Sonuçlar, 1980'den 2100'e kadar olan süreçte ılıman hava koşullarına sahip ülkelerde dışarıda geçirilen gün sayılarında sıcaklık artışına bağlı bir düşüş öngördü. Özellikle kuzey ülkelerinin ise yaşanacak bu değişimden olumlu etkileneceği ve dışarıda geçirilen gün sayılarının artacağı tahmin edildi.
'YAZ AYLARINDA TÜRKİYE'DE DIŞARIDA GEÇİRİLECEK GÜN SAYISI AZALACAK'
Türkiye'nin durumu da çalışmada ele alındı. Halihazırda yılda ortalama 139 gün dışarıda geçirilen Türkiye'de, 2100 yılına kadar kötü senaryoda bu sayının 14 gün, iyi senaryoda ise 5 gün azalması öngörüldü. Türkiye'nin kuzey komşusu Rusya ise tam tersi bir durum gösterdi. Rusya'da iklim krizinin şiddetlendiği senaryoda dışarıda geçirilen gün sayısında 14, beklentinin altında seyreden senaryoda ise 8 gün artış bekleniyor.
MIT İklim, Çevre ve Yaşam Bilimleri Fakültesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elfatih Eltahir, "Örneğin Türkiye’de dışarıda geçirilebilecek gün sayınız şu an oldukça fazla. Daha çok nisan ayında başlıyor ve kasım ayına kadar sürüyor. Neredeyse 6 ay güzel havalara sahipsiniz. Öte yandan gelecekte yaz aylarında dışarıda geçirebileceğiniz gün sayısı çok az olacak gibi görünüyor ama kış ve sonbahar aylarında daha çok güneşli gün göreceksiniz. Çünkü eskisi kadar soğuk olmayacak. Yani dışarıda geçirilecek gün sayısında yaz günlerinden kaybedip kış günlerinizden kazanıyorsunuz" dedi.
TURİZM SEKTÖRÜ ETKİLENEBİLİR
Araştırmanın sonuçlarına göre, dışarıda geçirilebilecek gün sayısındaki değişimler birçok sektörü etkileyecek. MIT İklim, Çevre ve Yaşam Bilimleri Fakültesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elfatih Eltahir, bu değişimlerin özellikle turizm sektörünü etkileyebileceğini belirtti. Eltahir'e göre, Türkiye'de turizm sezonları yeniden şekillenebilir ve kültürel aktiviteler de iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Yaşanan değişimlerin kültürel etkileri de önemli. Eltahir, kültürel aktivitelerin insanların dışarıda ne kadar zaman geçirebilecekleriyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, bu değişimlerin toplum üzerinde çeşitli etkileri olacağını dile getirdi.