Ankara'da zamanla yarışılan hasat! Gün ışığıyla başlıyor, 2 saat sürüyor: Geç kalan pazarda yer bulamıyor

Ankara'da zamanla yarışılan hasat! Gün ışığıyla başlıyor, 2 saat sürüyor: Geç kalan pazarda yer bulamıyor

Ankara’nın Ayaş ilçesinde gün ışığıyla başlayan hasat 2 saat sürüyor. Zamanla yarışan üreticilerin hummalı çalışması sürerken, geç kalan pazarda yer bulamıyor…

Ankara Ayaş’ta, dut bahçelerinde olgunlaşan dutların hasat zamanı geldi çattı.

Sabahın ilk ışıklarında dut bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, dutları olgunlaşma sürecine göre hasat ediyor. Sıcaklarla birlikte toplanması daha da zorlaşan dutların, güneşin doğuşuyla birlikte toplanması oldukça önemli.

ankarada-dut-hasadi-3.jpg

2 SAATTE TOPLANMASI GEREKİYOR

Hasatla ilgili bilgi veren üretici Ersin Kaya şunları söyledi:

“Haziranın ilk haftası gün ışıması saat 04:30-05:00 arası olduğundan gün ışıyınca hasada başlayabiliyoruz. Saat 08:00’de dutları teslim etmemiz gerekiyor. Çünkü topladığımız dutlar Ankara’ya götürülüp pazarda yer bulacağından vaktimiz çok az. Hızlıca 2 ila 2.5 saat içerisinde toplamayı gerçekleştiriyoruz”

ankarada-dut-hasadi-2.jpg

FİLE SİSTEMİ ZİYAN OLMAKTAN KURTARIYOR

Dutları toplarken ağaçların altına file serdiklerini böylece hasadın daha da kolaylaştığını belirten Kaya, “Daha önce yere çarşaflar seriyorduk. Tabii dut yapacağımız zaman seriyordu o çarşafları. Fakat gece rüzgar estiği zaman dutlarımız boşa gidiyordu çünkü çarşaf olmuyordu. Ayrıca yağmur yağdığı zaman da çarşaflarla dut yapamıyorduk. Dutçular dut almadan gidiyordu. Şimdi bu sistemi kurunca hem dutlar toprağa değmiyor, çamur olmuyor, toz kapmıyor hem de akşam rüzgarlardan dolayı hiçbir ziyan olmuyor dutlarımızı sabah topluyoruz” dedi.

ankarada-dut-hasadi-1.jpg

Dutların ağaçta aynı anda olgunlaşmadığını da söyleyen Kaya, “Dut bir gün durup bir gün olgunlaşan bir ürün. Dut çok çabuk olgunlaştığı için 2 gün beklersek erginleşir. Biz de bu yüzden bahçemizi ikiye bölüyoruz. Bir gün bir tarafı, öbür gün diğer tarafı hasat edip toplamayı bitiriyoruz” şeklinde konuştu.

GÜBRE VE İLAÇ İSTEMEDİĞİ İÇİN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİLEBİLİR

Dutun organik bir ürün olduğunu vurgulayan Kaya, “Dut gübre ve ilaç istemez. Gönül rahatlığıyla tüketilebilir bir ürün. Biz de tut yetiştirmeye kışın ağaçları sulamakla başlıyoruz. Çünkü suyu çok seven bir ürün. Kışın suluyoruz, baharda yaprakları açmadan budamasını ve çapasını yapıyoruz. Tabii tekrardan sulama işlemi de devam ediyor. Haziranın 1’ine kadar bu işlem devam ediyor. Olgunlaştıktan sonra da çapa işlemini bırakıyoruz zaten” dedi.

ankarada-dut-hasadi-4.jpg

“GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ KOLAY BİR İŞ DEĞİL”

Bir başka dut üreticisi Uğur Güneş ise yıllardır bu işi yaptığını ve kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, “Elemansız, destek eleman olmadan bu işler olmuyor. Toplayıcı olması lazım, çırpıcı olması lazım. Dut işi dışardan göründüğü gibi kolay bir iş değil. Biz zaten sistemli bir şekilde dut üretiyoruz fakat biz öncelikle kooperatif istiyoruz Ayaş’ta. Kooperatif kurulsun ve Ayaş’ın bütün bağcıları oraya dutlarını versin, Ankara’dan veya çevre illerden gelen alıcılar da dutları o kooperatiften alsın. Dut yeri geldiği zaman çok fazla çıkar. Havaların sıcak olduğu zamanlarda 20 kilo dut çıkan ağaçtan 100 kilo dut çıkabilir. O fazlalıkları da kurutma yapabilir, pekmez yapabilir, pestil yapabilir ve bu konularda da satış noktası olsa biz buradaki bu sorunlar çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN