1896 yılından bu yana kayıp listelerinde adı olan “Yitik” Türkiye'ye özgü bir tür olmakla birlikte 5 yıl önce Avrupa'da Türkiye'ye getirildi. Amasya'nın Merzifon ilçesinde çoğaltılma çalışmaları devam ederken 3 yıldır senede yalnızca bir defa ve 10 gün süreyle açıyor meraklıları ilgiyle gözlemliyor. İşte Türkiye'nin yitip gitmiş o bitkisi…
Türkiye'ye özgü bir tür olarak bilinen Yitik Lale, Amasya'nın Merzifon ilçesinde çoğaltılıyor. Yılda yalnızca 10 gün süreyle açık kalan bu lale meraklılarını da cezbediyor. Fotoğrafı ’Türkiye Bitkileri Listesi Kitabı’na kapak olan bu özel tür, halen bilim insanları ve gezginler tarafından doğada aranıyor.
ANADOLU'DA VARLIĞI SONA ERMİŞTİ…
1892 yılında ilk kez Alman bahçıvan Mühlendorff tarafından toplanarak Avrupa'ya gönderilen "tulipa sprengeri" bilim dünyasında tanıtılması ile birlikte en son 1896'da doğada görüntülendi. Bu bitkinin Anadolu'da varlığının sona erdiği kayıtlara geçerken Avrupa'da az sayıda özel bahçede süs bitkisi olarak varlığını devam ettirdiği görüldü. Gizemli bitkinin çekilmiş olan fotoğrafı ise Türkiye Bitkileri Listesi kitabının kapağına konu oldu.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin lalenin Türkiye'ye gelir getirilmesi için 2016 yılında başlattığı "Yitik Lale Gurbetten Sılaya Dönüyor" adlı projenin sonuçları da oldukça verimli olduğu. İngiltere'den önce İstanbul'daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne, ardından anavatanı olan Amasya'ya getirilen yitiklerle soğana ve tohumları TEMA Vakfı'nın Merzifon'daki bahçesine ekildi. Son 3 yıl önce iki çiçek açarken geçtiğimiz yıl açan çiçek sayısı dokuza kadar ulaştı. Bu yıl yeniden çiçek veren soğanların yalnızca 10 gün süreyle görüntülenebildiği belirtildi.
DAHA FAZLA ÇİÇEĞE ULAŞACAK
TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, “Lalemiz senede 10 gün açıyor. Diğer lale türlerinden farklı olarak onlardan bir ay sonra çiçek açıyor” dedi. Bin kadar lale tohumunu alıp bahçeye ektiklerine değinen Acar, “Gelecekte daha fazla çiçeğimiz olacak. O çiçekleri Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy doğasına yayacağız” açıklamalarında bulundu.
Merzifon Kaymakamı Ali Gündoğan ve Belediye Başkanı Alp kargıda Bu yıl açan laleleri gözlemleyerek bilgi aldığı. Merzifon Çevre Platformu Başkanı Lale Comba Kilit, anavatanında toprakla buluşan lalenin göz kamaştırıcı bir güzellikte olduğunu vurguladı.
İHA