Geçtiğimiz senelerde zorunlu bir ödeme haline getirilen poşet ücretleri ilginç boyutlara ulaşmaya başladı. Zam yapılmadık bir poşet ücretleri kalmıştı firmalar onlara da dadandı. Poşet başına 5-10 TL gibi bir ücret istemeye başlayan firmalar tüketiciyi çılgına döndürdü. İşte tüm detaylar…
Ücretli poşet uygulamasında poşet fiyatları ilginç boyutlara ulaşmaya başladı. Fırsatçılık her alanda etkisini gösterirken ücretli poşetlerdeki fahiş fiyatlar tüketicinin dikkatinde yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019 yılında hayata geçirdiği uygulama plastik poşet ve ambalajların kullanımını büyük ölçüde azalttım. Ücretli poşet uygulaması ile birlikte çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanırken son günlerde yapılan uygulamada keyfi bir ticarete dönüştü.
POŞET FİYATLARI CAN SIKIYOR
Yıllardır fiyatına zam yapılmayan ürünler arasında yer alan poşet fiyatları marketlerde 25 kuruşa satılmaya devam ediyor. Günlük hayatımızın bir parçası olan plastik poşetler üzerinde yer alan logolu ibarelere fahiş fiyat istenince vatandaşta yok artık dedi.
Son dönemlerde kozmetik ve giyim mağazalarında müşteriden 5-10 TL gibi rakamlar talep eden firmalar herkesi çileden çıkardı. Tüketici parasını ödediği logolu poşete bir de markanın bedava reklamını yaptırırken herhangi bir standart olmadan keyfi bir şekilde farklı ücretlerin müşterilere sunulması herkesi rahatsız ediyor.
FAZLADAN GELİR SAĞLANIYOR
Yüksek tutarda alışveriş yapan vatandaşların mecburen poşet satın almak durumunda kalması ile birlikte poşet fiyatlarına gelen zamlar da tepki alıyor. Firmalar müşteriden para isterken alışverişin tutarlarına göre bazen ücretsiz olarak poşet hizmeti sağlıyor. Bu durum vatandaşın aleyhine olacak şekilde farklı bir gelir kapısı oluştururken büyük zincir markalar, alışveriş sonunda tüketiciden değerinden fazla ücret isteyerek hem reklamını yaptırıyor hem de fazladan gelir sağlıyor.
MASRAFLAR MÜŞTERİYE ÖDETİLİYOR
İşletmenin masraflarının tüketiciye yansıtılma şekli olarak karşımıza çıkan poşet ücretleri son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada "Markette satılan poşetler 25 kuruş, burada bir standart var. Ancak giyim, kozmetik mağazaları, alışveriş torbalarını kafasına göre fiyattan müşteriye satıyor. Bu konuyla ilgili bize çok şikayet geliyor ama maalesef çözüm bulamadık. Hem o kadar alışveriş yapıyorsunuz hem de logolu poşete ücret ödüyorsunuz. İşletme, resmen masraflarını tüketiciden çıkartıyor" ifadelerine yer verdi.
HEM REKLAMINI YAPIYORUZ HEM ÜCRET ÖDÜYORUZ
İşletmelerin poşet satmak istiyorsa logosu satması gerektiğine değinen Şahin, hem reklam yapıp hem de müşterinin poşetlere para vermesine son derece yanlış olduğuna değindi. Reklamın bir karşılığı olmaması gerektiğinin altını çizen Şahin, yalnızca plastik poşetler için değil karton ve bez torbalar içinde belirli bir ücret ödemesi yapıldığını vurguladı. Vatandaşın poşete ücret ödemek zorunda kaldığını dile getiren Şahin, 8-9 liraya ekmek alırken poşete para ödenmediğini 500 liralık pantolon aldığınızda ücret ödendiğini belirterek mağazaların 5 liradan 1000 tane poşet satsa büyük bir pazar parası oluştuğunu vurguladı.
FİYATLARI İŞLETMELER BELİRLEYEBİLİR
Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, Bakanlığın yayınlamış olduğu ücretli poşet tarifesi dışındaki hiçbir uygulamanın referans alınamayacağını söyledi. İşletmeler tarafından plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik düzenleme ve sınırlama getirildiğine dikkat çeken Eren, Kağıt, karton, tekstil benzeri malzemelerden imal edilen torbaların poşetlerine uygulanan ücretlerin satış noktalarında kendi kararlarına bağlı olduğunu vurguladı.