Yunanistan turizm, tarım, inşaat ve sağlık sektörlerinde ihtiyaç duyduğu eleman açığını karşılayamayacak duruma geldi. İhtiyaç duyulan elemanlar öncelikle Hindistan’dan karşılanacak. Daha sonra kademeli olarak Filipinler ve Vietnam’la da işçi anlaşmaları imzalanacak.
KARAR / ALMANYA
Yaşadığı büyük krizden sonra, son birkaç yıldır ekonomisi hızlı bir şekilde büyüyen Yunanistan başta turizm, tarım, inşaat ve sağlık olmak üzere birçok sektörde eleman açığını karşılayamaz hale geldi. Doksanlı yıllardan beri işçi açığını büyük ölçüde Arnavutluk’tan karşılayan Yunanistan, Arnavutların artık Yunanistan’da orta sınıf haline gelmeleri ya da Avrupa ülkelerini tercih etmesi nedeniyle, birçok sektörde eleman bulamıyor.
Yunan Başbakanı Kiryakos Mitçotakis, Yunanistan’da baş gösterene eleman açığını karşılamak için Asya ülkeleri işçi anlaşmaları yapacak. İlk işçi anlaşmasının Hindistanla yapılacak. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Ağustos 2023’te Atina’ya yaptığı ziyarette ve Mitçotakis’in Şubat 2023’de Hindistan’a yaptığı ziyarette bu iş anlaşmalarının görüşüldüğü bildiriliyor.
Hindistan’dan işçi getirilmesinin nedenlerinden birisi de Çin’in Yunanistan’da son 15 yılda gelişen ekonomik gücüne karşı bir denge oluşturmak. Anlaşmanın birkaç içinde imzalanması bekleniyor. Anlaşma gereği kalifiye Hindistanlı elemanlara öncelikli olarak üç yıl oturum verilecek. Benzeri bir anlaşmasın kısa süre sonra Vietnam ve Filipinlerle de yapılması bekleniyor. Öncelikli olarak Yunanistan’a 40 kalifiye elemanın getirilecek. Yunanistan daha önce de tarım sektöründe çalıştırmak için 9 aylığına 5 bin işçiyi Mısır’dan getirmişti.
Yunanistan bölgede çalışan eleman açığı olan yegane ülke değil. Sadece Kuzey Batı Avrupa’nın yabancı işçilere ihtiyaç duyduğu dönemler artık geride kaldı. Belgrat da bile yeterli kişinin başvuru yapmaması nedeniyle Hindistanlı otobüs şoförleri çalışıyor. Kosova Bangladeş’ten işçi getirtiyor. Çünkü Kosovalılar Batı Avrupa’da çalışmayı tercih ediyor. Hırvatistan’ın turizm sektörü de yabancı çalışanlara bağımlı. Aynı durum Güney Kıbrıs için de geçerli.
Güney Avrupa’da genel hatları ile eleman sorunu yaşanıyor ve bu ülkeler Asya ve Afrika ülkeleri ile işçi anlaşmaları yaparak eleman açıklarını kapatıyor. AB’de çalışan nüfus her yıl 500 bin kişi azalıyor.
Yunanistan’da doğum oranlarının düşmesi ve 2009-2019 tarihleri arasında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok Yunanlının yurtdışına göç etmesi gibi etkenler çalışan nüfusun sayısının büyük oranda düşmesine neden olmuştu.