Yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur?

Yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur?

Yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur? Yatırım yapılırken dikkat edilmesi gereken psikolojik faktörler nelerdir? Yatırım, bireylerin belirli bir miktar paradan gelir veya kar elde etmek amacıyla bir ürüne (hisse senedi, yatırım fonu vb.) yatırmasıdır.

Pek çok insan birikiminden gelir elde etmek üzere yatırımda bulunur. Yatırım yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar mevcuttur ve bunlardan en önde geleni ise yatırım yapmaya psikolojik olarak hazırlıklı olma durumudur.

Peki, yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur? Kendimizi yatırım yapmaya psikolojik olarak nasıl hazırlayabiliriz?

YATIRIM YAPARKEN ETKİLENİLEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER NELERDİR?

Yatırım yapmak gibi karmaşık durumlarda karar verirken insanlar bazı zihinsel kısa yollardan faydalanırlar.

Bu kısa yollar bireylerin karar verme sürecini kolaylaştırır ancak her zaman beklenen bir sonuca ulaşmayı garanti etmez. Dolayısıyla, yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur? Sorusunun cevabı, kolay bir düşünme stiliyle doğrudan büyük kazançlar beklemek yerine bir yatırımcının etkilenebileceği psikolojik faktörleri gözden geçirmek ve bu faktörleri kontrol altında tutarak ilerlemeyi tercih etmek olacaktır.

Yatırımcıları etkileyen psikolojik faktörler nelerdir? Yatırım Yaparken Psikolojik Olarak Nasıl Hazırlıklı Olunur?

1.YATIRIMCININ KENDİSİNE AŞIRI GÜVEN DUYMASI VE YATIRIMI KONUSUNDA AŞIRI İYİMSER OLMASI

Bir yatırımcının kendisine aşırı güven duyması, yatırım bilgisini gerçekte olduğundan daha fazla algılamasına neden olur. Aşırı iyimserlik ise bireyin yatırım riskini olduğundan daha düşük tahmin etmesi sonucunu doğurur. Bu nedenle, yatırım konusundaki bilgi ve tecrübenin gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi ve ele alınması, yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur sorusunun ilk ve en önemli adımıdır.

2.YATIRIM ÖRNEKLERİNİN GENELLEMESİ

Yatırımcıların yatırım esnasında etkilendiği bir diğer psikolojik faktör ise daha önceki veya bir başkası tarafından yapılan yatırım örneklerinin yeni yatırımlar için genellemektir. Özellikle küçük bir yatırım örnekleminden genelleme yapmanın bir sonucu olarak önyargılı ve yanlış kararlar alınabilmektedir. Bu nedenle, yatırımcılar yatırım yaparken daha kapsamlı incelemeler yapmalı ve bazı örneklerle aynı sonucu elde etmeme olasılıklarına hazırlıklı olmalıdırlar.

3.BELİRSİZLİK YARATAN YATIRIMLARDAN KAÇINMAK VE TANIDIK YATIRIMLARA YÖNELMEK

İnsanlar genellikle tanıdıkları, bildikleri durumlara yönelme eğilimindedirler. Yatırım esnasında ise bu durum, bize daha tanıdık gelen yatırım seçeneklerine yönelmemize ve belirsizliğin neden olduğu riskten kaçınmamıza neden olur. Bu, her zaman yatırımcının yararına olmayabilir çünkü aşina olunan yatırım alternatiflerine olması gerekenden fazla yatırım yapmak ve yeterli miktarda çeşitliliği engellemek anlamına gelebilir.

4.YATIRIMDA PİŞMANLIKTAN KAÇINMA

Pişmanlık duymak birçoğumuzun hoşlanmadığı ve kaçındığı bir durumdur. Yatırım esnasında da aynı şekilde pişmanlıktan kaçınma durumu söz konusudur.

Yatırımcılar, pişmanlık yaşamamak için yatırımları kazanıyorken satış yapabiliyor veya yatırımları zarar ediyorken tekrar kar edeceği beklentisi ile ellerinde tutarak kaybetmeye devam edebiliyorlar. Yatırım yaparken psikolojik olarak hazırlıklı olmak için pişmanlık duygusunu kontrol altına alabilmek önemlidir.

Bunlar ve benzeri psikolojik faktörler yatırımcılar için önem arz etmektedir.

YATIRIM YAPARKEN PSİKOLOJİK OLARAK NASIL HAZIRLIKLI OLUNUR

Yatırım yapmak, bireyler açısından strese ve yıkıcı psikolojik sonuçlara neden olmaması için psikolojik olarak hazır olmayı gerektirir. Psikolojik olarak yatırıma hazır olmak bir yatırımcıyı olası olumlu ve olumsuz sonuçlara hazırlıklı hale getirir.

Yatırım yaparken psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunur sorusunun cevabı aşırı güven ve iyimserlik, yatırım sonuçlarını genelleme, tanıdık yatırımlara yönelme ve pişmanlık duygusundan kaçınmak gibi bazı psikolojik faktörlere bağlı olarak anlaşılır.

Bu psikolojik faktörlerin farkında olunması ve bunlar üzerinde kontrolün doğru bir biçimde sağlanması yoluyla düzgün bir neden-sonuç ilişkisi içerisinde, rasyonel düşünerek kararlar verilmesi psikolojik olarak yatırım yapmaya hazırlık sağlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN