İşçi, işveren ve iktidar temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı asgari ücretini belirlemek için ilk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştirecek.
Türkiye’de milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren 2025 yılı asgari ücret görüşmeleri için süreç başlıyor. İşçi, işveren ve iktidar temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştirecek. Komisyonun, 31 Aralık’a kadar yeni asgari ücreti belirleyerek kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
İŞÇİLERİ KİM TEMSİL EDECEK?
Komisyonda, işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil edecek. 5 kişilik Türk-İş heyetinin başkanlığını, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar üstlenecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, masada işçilerin farklı sektörlerden temsilcileri de bulunacak. Bu yıl, komisyon toplantılarına katılacak işçiler şu isimlerden oluşuyor:
- Selma Sayın (Aşçı)
- Nihan Koçak (Kuaför)
- Durmuş Öztürk (Taşeron işçi)
- Sezer Özseven (Basın mensubu)
İşçilerin yaşadıkları ekonomik zorlukları ve taleplerini masaya taşıması beklenirken, Türk-İş heyeti daha önce yapılan açıklamalarda, önerilen rakamların toplumun beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtmişti.
TÜRK-İŞ’TEN “KABUL EDİLEMEZ” TEPKİ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamuoyunda dolaşan asgari ücret rakamlarına ilişkin net bir tutum sergiledi. “Bazı çevrelerin dile getirdiği bu rakamları kabul etmemiz mümkün değil,” diyen Atalay, tekliflerin toplumda büyük bir mutsuzluğa yol açacağını ifade etti. Türk-İş, görüşmelerde işçilerin enflasyon karşısında alım gücünü koruyacak, insanca yaşamı mümkün kılacak bir asgari ücretin belirlenmesi için mücadele edeceğini vurguluyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücretin belirlenme süreci, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülüyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve genellikle aralık ayında dört oturum düzenliyor.
Komisyon şu şekilde yapılandırılıyor:
- 15 Üye: İşçi, işveren ve hükümet tarafından beşer temsilci.
- Başkanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcilerinden biri komisyona başkanlık ediyor.
- Karar Mekanizması: En az 10 üyenin katılımıyla toplanan komisyon, oy çokluğuyla karar alıyor. Oy eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul ediliyor.