Elektrikli otomobiller birçok açıdan daha ekonomik olurken batarya konusuna gelince durum tamamen değişiyor. Markalar özellikle uzun ömürlü bataryalar ve geri dönüşümleri üzerine çalışıyor. Renault bu konuda büyük adım atıyor! Eski bataryaları dönüştürecek maliyeti çok aşağıya çekecek...
NESİBE GÖVEN ATALAY
Otomobil parçalarının geri dönüşümü giderek daha yaygın hale gelirken, Renault da endüstriyel ölçekte batarya geri dönüşümü yapmayı hedefleyen ilk Avrupa otomobil üreticisi olmayı amaçlıyor. Şirketin çevre birimi 'Gelecek Nötr' (TFIN) CEO'su Jean-Philippe Bahuaud, kullanılmış bataryalardan nikel, kobalt ve lityumu geri kazanıp yeni bataryalar üretmek için kapalı döngü geri dönüşüm yapabilen Avrupa'da şu an için böyle bir işlem yapan kimsenin olmadığını belirtti.
GELİŞMELER VE PLANLAR
Bahuaud, geri dönüşüm konusunda uzmanlaşmış şirketlerle "ileri düzeyde" görüşmeler yapıldığını ve bu hafta Paris'te düzenlenecek ChangeNOW konferansı öncesinde bir röportajda bu bilgiyi paylaştı. Elektrikli araçları güçlendiren bataryalarda kullanılan metallerin çoğu Avrupa dışında çıkarılıyor ve bölgenin malzemeler için Çin'e olan ağır bağımlılığı konusunda giderek artan endişeler var.
MALİYET AVANTAJLARI VE İŞ BİRLİKLERİ
Geri kazanılan metallerden önemli maliyet tasarrufları elde edilmesi mümkün. Bu metaller, bir bataryanın maliyetinin yüzde 70'ine kadarını oluşturuyor. Bataryalar da aracın maliyetinin yüzde 40'ını temsil ediyor. Maden şirketi Eramet de, atık şirketi Suez ile birlikte önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanan kuzey Fransız limanı Dunkirk'te bir batarya geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor. Son yatırım kararı henüz bekleniyor.
RENAULT'UN ELEKTRİKLİ ARAÇLARDAKİ YERİ
Bir önceki on yılda Nissan ile birlikte elektrikli araçlarda öncü olan Renault, Tesla ve birkaç Çin markası tarafından geride bırakıldı. Ancak, Renault ve Dacia markaları, Avrupa'nın EV pazarındaki lider markalar arasında yer alıyor.
FLİNS FABRİKASI VE HEDEFLER
Nisan ayında Paris'in batısındaki Flins fabrikasında yeni araç üretimini durduracak ve tamamen kısmen geri dönüştürülmüş araç parçaları ve yenilenmiş araçların üretimine geçecek olan Renault, bu yıl Flins'te 9.000 batarya onarmayı bekliyor.
Renault, bataryalar ve diğer yenilenmiş parçaları yeni ürünlerden yüzde 30 indirimle satıyor. TFIN işletmesi, 2030 yılına kadar 2.3 milyar euro (80.5 milyar TL) satış ve yüzde 10'dan fazla işletme marjı hedefliyor.