Geçtiğimiz gündemde otomotiv sektörünü alt üst eden iddiaların ardından otomobil devlerinden büyük itiraf geldi. Dünyanın en ünlü otomobil markaları olan Japon otomobil devleri, Japon otomobil devleri Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki sertifikasyon için "hileli test" sonucu sunduklarını itiraf etti. İşte konuya ilişkin detaylar…
Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki, araç üretim sürecinde sertifikasyon için "hileli güvenlik testi" yaptıkları iddiasıyla otomotiv gündemine bomba gibi düşmüştü. Söz konusu markalar aleyhine açılan hükümet soruşturması sıcaklığını korurken yeni bir gelişme yaşandı. Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT) sertifikasyon amacıyla "hileli güvenlik testi" sunmakla suçlanan otomobil firmalarının söz konusu yolsuzlukları kabul ettiklerini bildirdi.
SEVKİYATLARIN DURUDURULMASI İSTENDİ
Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT), skandala adı karışan markalardan söz konusu modelleri kapsayan sevkiyatların durdurulmasını istedi. Bunun yanı sıra MLIT yetkilileri, yerinde denetim yapmaları için görevlendirilerek Japon firmaların üretim tesislerine gönderildi.
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Saito Tetsuo, yaptığı açıklamada, güvenlik testi yolsuzluklarının "son derece üzücü" olduğunu bildirdi.
TOYOTA’DAN ÖZÜR MESAJI GELDİ
"MLIT onaylı olmayan yöntemlerle sertifikasyondan geçirildiğini" duyuran Toyota Motor, bu durumun sadece 7 modeli kapsayan araçlarda olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Fielder, Axio ve Yaris Cross modellerinin üretiminin halen sürdüğü, diğer 4 modelin ise üretiminin daha önce durdurulduğu ifade etti.
Basın toplantısı düzenleyen Toyota Başkanı Toyoda Akio, "Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık" dedi.
Yolsuzluğun "sistemin temellerine" etkisine değinen Toyoda, "Bu gibi eylemler sertifikasyon sisteminin temellerini baltalıyor. Bir otomobil üreticisi olarak bunların asla gerçekleşmemesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
BİNLERCE ARAÇ ETKİLENDİ
Resmi Kyodo ajansına göre test sonuçlarına ilişkin sertifikasyon sorunundan Honda'nın 4,3 milyon, Toyota'nın 1,7 milyon, Mazda'nın 150 bin, Suzuki'nin 26 bin, Yamaha'nın 7 bin aracı etkilendi.