Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı: Küresel belirsizlikler sürüyor

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı: Küresel belirsizlikler sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım 2024 Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Raporda, küresel büyüme beklentilerinin iyileşmesine rağmen, iç talepteki dengelenme ve finansal koşullardaki sıkılığın ön planda olduğu vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım 2024 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu’nu yayımlayarak ekonomik görünüm üzerine detaylı bir değerlendirme yaptı. Raporda, küresel ekonomideki gelişmeler, Türkiye’nin finansal istikrarı ve iç ekonomik dinamikler üzerine önemli bilgiler paylaşıldı.

KÜRESEL EKONOMİDE BELİRSİZLİKLER SÜRÜYOR

Raporda, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başlamasıyla küresel büyümeye yönelik beklentilerin iyileşmeye başladığı ifade edilirken, gelişmekte olan ülkelerde parasal sıkılığın devam etmesinin ekonomik büyüme üzerinde belirsizlikler yarattığı belirtildi. Jeopolitik riskler, tahvil getirilerindeki değişimler ve büyüme beklentileri, risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarını etkileyen faktörler olarak sıralandı.

"Jeopolitik riskler kaynaklı küresel belirsizlikler, tahvil getirilerindeki seyir ve büyüme görünümüne ilişkin beklentiler risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarını etkilediği kaydedildi."

İÇ TALEPTE DENGELENME DEVAM EDİYOR

Raporda, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi iktisadi faaliyetlerin yavaşladığı, ancak iç talepteki dengelenmenin devam ettiği ifade edildi. Bu dengelenmenin etkisiyle dış ticaret açığının azaldığı, hizmetler dengesindeki olumlu görünümle birlikte cari işlemler açığındaki iyileşmenin korunduğu kaydedildi. Ayrıca, portföy yatırımları ve yurt dışından temin edilen finansmanın artmasının, uluslararası rezervleri desteklediği belirtildi.

ENFLASYONDA DÜZENLEME GÖRÜLDÜ

Tüketici enflasyonu, temel mal enflasyonundaki düzelmenin etkisiyle yüzde 48,6’ya gerilerken, son aylarda gıda enflasyonunda artış görüldüğü ifade edildi. Türk lirası (TL) ve yabancı para (YP) ticari kredi büyümeleri birbirine yakınsamış olup, ticari kredilerde büyüme oranlarının dezenflasyon sürecini destekleyici seviyelere gerilediği belirtildi.

BİREYSEL KREDİ BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA

Raporda, bireysel kredi büyümesinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde belirgin şekilde yavaşladığı, özellikle Bireysel Kredi Kartı (BKK) ve ihtiyaç kredisi kaynaklı artışların görüldüğü, ancak konut kredisi büyümesinde bir canlanma olduğu aktarıldı. Ayrıca, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi için yapılandırma imkânı sağlandığı belirtilerek, bu adımların, borçluluk riskini azaltmayı hedeflediği vurgulandı.

TİCARİ KREDİLERDE BÜYÜME SINIRLI KALDI

Ticari kredilerde azami erken kapama ücretlerinde yapılan değişiklik ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile uzun vadeli TL ticari kredi finansman maliyetlerinde düşüş eğilimi gözlendiği, bunun önümüzdeki dönemde de devam edebileceği öngörüldü. YP kredi büyümesinin de TL ticari kredi büyümesine yakınsadığı ifade edilen raporda, ticari kredi büyümesinin ılımlı bir patikada ilerlediği belirtildi.

YP KREDİLERDE BÜYÜME DEVAM EDİYOR

Raporda, bankacılık sektörünün yüksek sermaye yeterliliği ile güçlü bir dayanıklılığa sahip olduğu ve bankaların faiz riskini yönetilebilir seviyede tuttuğu belirtildi. YP kredilerdeki büyümeye rağmen, reel sektör borcunun GSYİH’ye oranının gerilemesi ve şirketlerin likidite tamponlarının güçlenmesi, finansal sıkılığın firma bilançolarına yansımasını sınırlamıştır.

HANE HALKININ BORÇLULUK GÖSTERGELERİ DÜŞÜK SEVİYEDE

Bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarının payı artarken, hane halkı borcunun milli gelire oranı düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Ayrıca, TL cinsi varlıkların hane halkının finansal varlık kompozisyonundaki payının arttığı, kur korumalı ürünlerin payının azaldığı ve TL mevduatın payının istikrarlı bir şekilde arttığı kaydedildi.

Dış Fonlama Koşulları İyileşiyor: Raporda, bankaların yurt dışından sağladığı fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği de vurgulandı. Bankaların uzun vadeli yurt dışı kaynaklı borçlanmalarının arttığı ve dış borç yenileme oranının yüzde 110 seviyesinin üzerinde seyrettiği bildirildi. Bu gelişmeler, bankaların dış borçlanma koşullarındaki iyileşmeyi ve finansal istikrarı destekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN